Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulkánkitörés élőben
(Rovat: A hét képe, Katasztrófák ellen , Időjárás és előrejelzése - 2022.01.16 07:15.)

A Csendes-óceánban történt hatalmas vízalatti kitörést követő hamu- és gázfelhő terjedését műholdas képek sorozatán is lehet követni.

A Hunga Ha'apai és Hunga Tonga között még 2014 végén kitört vulkánról korábban már két alkalommal is írtunk. Először 2015-ben, amikor olyan műholdképeket mutattunk, amelyeken már láthatóvá vált a korábbi két különálló szigetet összekötő új földdarab. 2018-ban, az első kitörés után három évvel beszámoltunk arról is, hogy az előzetes várakozásokkal dacolva az erózió nem tüntette el az új szigetet.

A csendes-óceáni vulkán január 13-án ismét megélénkült aktivitása után 15-én az újabb kitörés hétszer erősebb volt, mint a korábbi, 2021. decemberi esemény. A térségben szökőárriasztást is kiadtak, nem alaptalanul. Hiszen ahogy most is, úgy korábban is okozott cunamit ilyen kitörés.

A Föld feléjük eső féltekéjét folyamatosan szemmel tartó geostacionárius meteorológiai műholdak felvételeiből látványos animációkat állítottak össze. Ezeken felgyorsítva követhetjük az eseményeket, a vulkáni hamufelhő kiterjedését. A hamu a légkörben mintegy 20 km-es magasságig emelkedett.

(Forrás: Space.com / YouTube, képek: NOAA, Japan Meteorological Agency)

A fenti videó elején az amerikai GOES-17 (GOES West, állomáshelye 137,2° nyugati hosszúság fölött) felvételeit láthatjuk a január 13-án kezdődött kitörésről. A kb. 500 km átmérőjűre növekvő körben jól követhetők a jelenség nyomán a levegőben sugárirányban kifelé elinduló ún. nehézségi hullámok (gravity waves). Utána a japán Himawari-8 időjárási műhold (140,7° keleti hosszúság) képeinek sorozata következik. Végül a GOES műholdas infravörös mérések alapján a vulkáni hamu és kén-dioxid terjedésének folyamata látható.

A Polinéziában, a Csendes-óceán déli részén taláható királyság, Tonga területe több mint 170 szigetből áll. Ezek nagy többsége lakatlan. Eredetük részben vulkáni, részben korallszigetekről van szó.

A Tongát elérő, több mint 1 m magas szombati szökőár. (Forrás: Fish News / YouTube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021