Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tonga: új sziget bukkant fel
(Rovat: A hét képe - 2015.05.10 08:15.)

Tavaly decemberben egy tenger alatti vulkán kitörése nyomán bővült a csendes-óceáni királyság területe.

A Csendes-óceán déli részén, Polinéziában fekvő Tongai Királyság 176, túlnyomó részt lakatlan szigetből áll. Ezek részben vulkáni eredetűek, részben pedig korallszigetek. 2014 decemberében két kis sziget, Hunga Ha’apai (az alábbi képen balra) és Hunga Tonga (jobbra) között tört ki a vulkán. Mire egy hónap elteltével eloszlott a hamufelhő, előbukkant a mintegy 120 m-rel az óceán felszíne fölé emelkedő új képződmény, amely lényegében összekötötte a két korábbi szigetecskét.


Hunga Ha’apai és Hunga Tonga az amerikai Landsat-8 műhold Operational Land Imager (OLI) műszerének felvételén, még a vulkánkitörés előtt egy évvel, 2013. december 2-án. (Kép: NASA EO / Jesse Allen / USGS)


A második űrfelvétel ugyanezt a területet mutatja, de már 2015. április 28-án, amikor a Landsat-8 számára az események után először nyílt felhőmentes rálátás a szigetekre a Föld körüli pályáról. (Kép: NASA EO / Jesse Allen / USGS)

A tongai hatóságok szerint az új sziget észak-déli irányban mindössze másfél, kelet-nyugati irányban két kilométer kiterjedésű. A frissen a felszínre került vulkáni eredetű anyag az új szigetet teljesen egybeolvasztotta a nyugatra fekvő régivel (Hunga Ha’apai), a keleti felén azonban néhány száz méternyi sekély tengerszoros megmaradt, ami elválasztja Hunga Tongától. A szigeten azóta már látogatók is jártak, az ausztrál ABC médiatársaság márciusban fényképeket is közölt az egyelőre teljesen kopár, friss vulkáni szigetről.


Az új sziget Tonga fővárosától, a Tongatapu szigetén fekvő Nuku'alofától mintegy 65 km-re délnyugatra emelkedett ki az óceánból. (Kép: GP Orbassano)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023