Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elefánt a Marson :-)
(Rovat: A hét képe - 2012.04.16 07:15.)

No persze nem igazi. Csak van, aki szerint hasonlít egy elefántfejre az az egykori lávafolyás, amit a Mars Reconnaissance Orbiter szonda fényképezett le.


A felvétel 2012. március 19-én készült. (Kép: NASA / JPL / University of Arizona)

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda nagyfelbontású HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) kamerája igen termékeny, az elmúlt hat év alatt több mint 22 ezer képet továbbított a Földre a vörös bolygó felszínéről. Ezek egyike a fenti felvétel, amely egy valamikori lávafolyás elefántfejre emlékeztető formában elterülő alakzatát mutatja. A helyszín az Elysium Planitia, amelyről a kutatók kiderítették, hogy a Mars felszínének geológiai értelemben vett legfiatalabb vulkáni egysége.

A „marsi elefánt” bekerülhet egy díszes társaságba, amelynek első és legismertebb tagja talán a „Mars-arc”, a Viking-1 egyik 1976-os felvételének sztárja. Ez a Cydonia-régió egyik kiemelkedő sziklaalakzata, amely a felszínformák, az akkori fény-árnyék viszonyok és a gyenge képminőség játéka révén, némi fantáziával emberi arcnak tűnhetett. „Felbukkant” még a Marson például egy mosolygós fej (a Galle-kráter), vagy egy ülő női alak is (az amerikai Spirit marsjáró egyik panorámaképén). Mindezek nem elsősorban a marsi, hanem inkább az emberi természetre jellemzőek. A pareidolia jelensége nyomán hajlamosak vagyunk ismerős alakzatokat (személyeket, állatokat) belelátni nem csak marsi felvételekbe, de a felhőkbe, a vizes zuhanyfüggönybe, sőt a pszichológusok által elénk tett véletlenszerű tintapacákba is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024