Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Madárfészek madártávlatból
(Rovat: A hét képe - 2008.08.24 05:00.)

Az idei nyári olimpiai játékok zárónapján a pekingi olimpiai stadiont és környékét láthatjuk nagyfelbontású űrfelvételen.

A különleges építészeti kialakítása miatt Madárfészek névvel illetett pekingi Nemzeti Stadion volt a színhelye a 2008-as nyári olimpiai játékok augusztus 8-i megnyitójának. Rendezek itt labdarúgó-mérkőzéseket és atlétikai viadalokat is. A 91 ezer nézőt befogadni képes stadion adja az augusztus 24-i záróünnepély színhelyét is.


A pekingi olimpia központját és jelképét Föld körüli pályáról mutató felvételt a WorldView-1 műholddal készítették, még július 12-én, két héttel a stadion hivatalos avatását követően. A Madárfészek jellegzetes formáját összesen 36 km-nyi hosszúságú acélgerenda adja. A gerendák közt elhelyezett átlátszó műanyag elemek engedik be a napfényt a stadionba. A csipkeszerű szerkezet az űrfelvételen leginkább a bal oldalon látható árnyék alapján ismerhető fel.


A teljes felvétel, amely nagy felbontással megtekinthető az alább megadott honlapról, a stadion környékét, néhány további létesítményt is ábrázol. Mi ezek közül az úszóversenyeknek is helyet adó, ugyancsak jellegzetes „vizes kockát” választottuk ki, s mutatjuk meg az alábbi képrészleten. Talán az egyik korábbi cikkünkben bemutatott, a NASA közreműködésével megalkotott új úszódressznek is köszönhetően, ebben a létesítményben összesen 25 világrekord dőlt meg az olimpia napjai alatt!


(Képek: DigitalGlobe)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024