Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jó reggelt, Rosetta!
(Rovat: Űrcsillagászat Európában, Rosetta üstökösprogram - 2008.07.06 08:00.)

Felébresztették álmából az európai üstököskutató űrszondát, hogy felkészíthessék a Steins kisbolygóval történő szeptemberi találkozásra.

A kisbolygó megközelítése szeptember 5-én, közép-európai idő szerint 20:37-kor esedékes. Ekkor az űrszonda kb. kétszer olyan távol lesz a Naptól, mint a Föld. A Mars és a Jupiter pályája közti fő kisbolygóövben keringő 2867 Steins mellett 800 km-es távolságban halad el. Addig az irányítók a fedélzeti műszereket tesztelik. A megközelítés előtti hónap során a kamerák a kisbolygóra irányulnak, a megfigyelések alapján annak – egyelőre csak földi mérésekből ismert – pályáját is pontosítják. A Steins ismereteink szerint a kisbolygók egy viszonylag ritka csoportjába tartozik. Anyagát valószínűleg főleg szilikátok és bazalt alkotják. A Rosetta feladata, hogy többet tudjon meg az összetételéről, az alakjáról, a forgásáról, s arról, hogy hogyan hat kölcsön a napszél elektromosan töltött részecskéivel. A kisbolygó és az űrszonda relatív sebessége 8,6 km/s lesz.


A Rosetta által a kisbolygó környezetében gyűjtött adatokat a megközelítés után sugározzák a Földre. (Kép: ESA / AOES Medialab)

A 2004-ben indult Rosetta végső célja a 67/P Csurjumov-Geraszimenko-üstökös, ahová 2014-ben, 6,5 milliárd km-es út megtétele után jut el. A szonda eddig kétszer a Föld, egyszer a Mars közelében elrepülve nyert pályamódosító lendületet. A harmadik ls egyben utolsó Föld-megközelítés 2009 novemberére várható. Útközben, 2010 júniusában sort kerítenek még a 21 Lutetia kisbolygó közeli vizsgálatára is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020