Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az amazóniai erdőtüzekről
(Rovat: Környezetünk védelme, GMES - Copernicus , Amerikai távérzékelő műholdak - 2019.08.29 08:15.)

Idén nem csak az Amazonas-medence esőerdeiben, de a hírekben és a közösségi oldalakon is elharapóztak az erdőtüzek...

A jelenséget sokfelől meg lehet közelíteni, és bizonyára sokat fogunk még olvasni róla, még akkor is, amikor maguk a tüzek már kihunytak. Mi az átpolitizált nézőpontok ismertetése helyett a műholdas távérzékeléssel gyűjthető adatokra, tényekre szeretnénk koncentrálni. Amint arról az Űrvilágon is többször – legutóbb épp tegnap – írtunk, a földmegfigyelő műholdakkal szerzett, immár több évtizedre visszanyúló adatok alapján meglehetősen objektív, egységes módon áttekinthető a Föld tüzeinek előfordulása.

Az elmúlt napokban két nagy űrügynökség, az amerikai NASA és az európai ESA is külön cikket szentelt honlapján az idei szezon amazóniai erdőtüzeinek. Az ESA információi szerint már most, a száraz időszak közepe táján több ezerre tehető az Amazonas-medencében fellángolt erdőtüzek száma. Ha az előző évi adatokkal hasonlítjuk össze, akkor ez jelentős, közel négyszeres növekedésnek felel meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mostani évnél „tüzesebbek” soha ne fordultak volna elő. A NASA földmegfigyelési portáljának cikke úgy fogalmaz, hogy 2010 óta a idei a legaktívabb év, ami az Amazonas vidékén az erdőtüzeket illeti. Brazília mellett a természeti katasztrófákkal leginkább érintett országok még Peru, Bolívia, Paraguay és Argentína.

De hogy gyulladhat fel az esőerdő, amiről az az elképzelésünk, hogy ott állandóan a nedvesség uralkodik? Brazíliában a száraz időszak általában júliustól októberig tart, ez a tüzek ideje is. Idén annak ellenére sok az erdőtűz, hogy igazából nincs különösebb szárazság. Amíg a múltban inkább azokra az évekre volt jellemző az erdőtüzek elharapózása, amelyek különösen csapadékszegények voltak, addig idén inkább a szándékos tűzgyújtás, a földeknek az erdőktől való megtisztítása és mezőgazdasági használatba vétele látszik a jellemző kiváltó oknak. A 2019. augusztusi tüzeknek nem csak a száma nagy, de az égés jellemzően intenzív, sokáig tart és nagy területeket érint, nem ritkán a fő közlekedési útvonalak közelében.
Erdőtűz előtt (augusztus 8-án), alatt (18-án) és után (23-án), Bolívia, Paraguay és Brazília határvidékén, európai Sentinel-2 műholdakkal készült hamis színezésű, a leégett területeket narancs és barnásvörös színnel kiemelő képeken. A fehér és fekete foltok felhők, illetve a felszínre vetülő árnyékuk. A második képen kékes színben a füst látható. (Animált képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az Amazonas-medencében található a világ legnagyobb kiterjedésű trópusi esőerdeje. Kétharmad részt Brazília területére esik, de számos más dél-amerikai országot is érint. Növény- és állatfajok milliói élnek itt. Egyes sokat idézett becslések szerint a Föld oxigéntermelésének közel egyötöde az amazóniai erdőkből származik, emiatt a térséget bolygónk tüdejének is szokás nevezni. (Bár a konkrét számértéket érdemes fenntartásokkal kezelni. – A szerk.) A klímaváltozás, a légköri szén-dioxid mennyisége szempontjából sem közömbös, hogy mi történik az Amazonas-medence erdeiben.


Az európai Copernicus program Sentinel-3 műholdjainak mérései alapján augusztusban mintegy 4000 tüzet detektáltak a vidéken. Ezen a Brazília fölött augusztus 21-én készített képen jól látható az erdőtüzek füstje. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A sűrű füstfelhők a szél szárnyán a nagyvárosokig is eljutottak, szinte elsötétítve a nappali eget, mint például a brazíliai São Paulóban – nem kevesebb mint 2500 km távolságban a tüzektől. A Copernicus légkörfigyelő szolgáltatásának (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS) adatai szerint a füst az Atlanti-óceánig is kiterjedt, több mint 200 megatonna szén-dioxid és jelentős mennyiségű szén-monoxid jutott a légkörbe.A felső kép a NASA Terra és Aqua műholdjain repülő MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszerekkel gyűjtött adatok alapján mutatja az amazóniai erdőtüzek kumulatív (január 1-jétől kezdve összegzett) számát az idő (az év eleje óta eltelt napok) függvényében. A piros az idei görbe, a többi a 2012 óta eltelt esztendőkre volt jellemző. Az alsó kép ugyanezt a típusú adatot mutatja, de a 2012 óta méréseket végző Suomi NPP műhold VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) berendezésének független mérései alapján. (Képek: NASA EO / Joshua Stevens / NASA EOSDIS/LANCE és GIBS/Worldview / Fire Information for Resource Management System / Global Fire Emissions Database)


Aktív tüzek Brazíliában és a környező országokban MODIS mérések alapján, augusztus 15–22. között. A tüzek helyét jelző narancssárga foltokat egy éjszakai VIIRS műholdképre vitték fel, amelyen a települések, nagyvárosok fényei fehér színnel látszanak. A brazíliai Pará és Amazonas államokban a tüzek a BR-163 és BR-230 jelzésű autópályák környékén koncentrálódnak. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / NASA EOSDIS/LANCE és GIBS/Worldview / Fire Information for Resource Management System / Global Fire Emissions Database)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020