Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrakadémia fesztivál 2019
(Rovat: Álmuk a világűr, Környezetünk védelme , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2019.10.08 07:15.)

Öt nap Földünkről, műholdtávlatból – augusztus elején zajlott a MANT Űrakadémia.

2019 augusztusának elején rendeztük meg ötödik alkalommal a 18–35 év közötti fiataloknak szóló Űrakadémiát. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Space Generation Advisory Council (SGAC) által közösen szervezett rendezvényen idén a földmegfigyelés kérdésköre került terítékre, azon belül is a globális klímaváltozás magyarországi, lokális hatásai. Húsz űrtevékenységért lelkesedő fiatal tucatnyi előadást hallgathatott meg a témakörben és vehetett részt egy infografika megalkotásában, amely felvázolja a hazánkat érintő legfontosabb kérdéseket.


A résztvevők csoportképe

A földmegfigyelés módszertanának és hasznosítási területeinek feltérképezését az első napon a Lechner Tudásközpont munkatársainak – Birinyi Edina, Freidl Zoltán, Magyar Bálint és Dr. Lehoczki Róbert – előadásai segítették. Ezekből a Google földmegfigyelési törekvéseitől a mezőgazdaságban való felhasználási lehetőségein át a műholdradar-interferometriai technikákig rengeteg témáról volt szó. A hétköznapokban is megjelenő további alkalmazásokról mesélt Dr. Szabó György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) okleveles építőmérnöke és térinformatikával foglalkozó kutatója. Dr. Kern Anikó, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Űrkutató csoportjának tudományos munkatársa a meteorológiai vizsgálatokról adott részletes beszámolót, majd Hargitai Péter, a Geoadat Kft. munkatársa megvilágított néhány, a földmegfigyelés velejárójaként felmerülő big data kérdést és potenciális megoldásukat. Bakó Gábor, az Interspect Kft. társügyvezetője fontos természetvédelmi jelenségekre hívta fel a figyelmet, amelyeket madártávlatból lehet legjobban vizsgálni. Farkas Péter, a Geo-Sentinel Kft. ügyvezetője és Molnár Dániel, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar munkatársa avatta be a Sentinel műholdak műhelytitkaiba a jelenlévőket, valamint Dr. Gschwindt Andrással, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének docensével beszélgethettek a résztvevők a SMOG-1 műhold utolsó fázisainak kalandjairól.

A rendezvényen idén először külföldi vendégeket is fogadhattunk a Dán Egyetemista Rakéta Egyesület négy tagja személyében, akik közül Rasmus Arnt Pedersen tartott lelkesítő előadást kezdeményezésük részleteiről és első sikereikről. A szervezet célja olyan kisméretű rakéták fejlesztése, amelyekkel alacsony Föld körüli pályára küldhetnének fel kisműholdakat költséghatékonyan (akár földmegfigyelési céllal).

A földmegfigyelés hazai és nemzetközi helyzetébe való körültekintő betekintés után a résztvevők a felszín és az éghajlat műholdas megfigyelését tudományos és mérnöki oldaláról közelítették meg. Az igen intenzív szakmai diszkussziók során számos tényt tártak fel környezetünk már most is zajló változásairól, különös tekintettel országunk vízkészleteivel kapcsolatban. Ezeket az alább látható infografikán összegezték, amelyet az Űrkutatás Napján (2019. október 17-én, az MTA székházában) poszter formájában mutatnak majd be.


Az infografika teljes felbontásban itt megtekinthető. Amennyiben kérdése lenne ezzel kapcsolatban, a MANT Űrfelsőoktatási munkacsoport e-mail-címén teheti fel (oktatas@mant.hu)

Az ötnapos rendezvény során meghallgatott számos előadás és az infografikát előkészítő munka mellett izgalmas fakultatív programok is színesítették az idei Űrakadémiát. Az elmaradhatatlan csillagászati és űrtevékenységgel kapcsolatos kvízjáték mellett a szerencsés időjárásnak köszönhetően távcsöves bemutatóra, lézeres csillagképtúrára és a Nemzetközi Űrállomással készített csoportképre is volt lehetőség.


Éjjeli csoportkép a Gödöllő fölött áthaladó Nemzetközi Űrállomással

Az esti kötetlenebb program részeként a résztvevők egy rövid kommunikációs tréningen vehettek részt Zsiros László Róbert, a Szertár alapítója jóvoltából, aki már több tudománykommunikációs verseny felkészítő mentora is volt. Az idei év másik újítása az űrtémájú társasjátékok estje volt, amely minden résztvevő szerint hatalmas sikert aratott. Az effektív munkát és az aktív részvételt ösztönzendő, egy a teljes rendezvényen átívelő élő társasjátékon is megmérethették magukat a résztvevők, amelyen a pontokat például az előadásokon és műhelymunkán való aktív részvételért, a rendezvény közösségi médiában való megjelenítéséért és egyéb speciális feladatokért kaphattak. A fesztiválhangulatot tovább emelte az egészség jegyében megszervezett reggeli jóga óra, és az éjszakai pingpong-bajnokság. Mindemellett sok fronton környezettudatos rendezvény volt az idei Űrakadémia, a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyag poharak helyett használt, maradandó ajándékként is funkcionáló kerámia bögrék mind csökkenteni igyekeztek a rendezvény ökológiai lábnyomát.

Összességében ismét egy fantasztikus, pörgős és mindenképpen hasznos öt napot tölthettek el Gödöllőn az űrért rajongó fiatalok. A jövő évi Űrakadémia főszervezői pályázatát már kiírták, amire az Űrakadémia honlapján található módon lehet jelentkezni október 13-ig. Amennyiben inspirációra volna szükség, itt megtekinthető a rendezvény képgalériája.

Találkozzunk jövőre is az Űrakadémián!

Ordasi András (a MANT Űrakadémia 2019 főszervezője)
Dr. Strádi Andrea (főszervező-helyettes)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020