Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Alakulóban a kínai űrállomás
(Rovat: A kínai űrhajó - 2009.03.04 09:00.)

A kínai újév alkalmából rendezett ünnepségek során először mutatták be a nyilvánosság előtt az űrállomás tervét.

A kínaiak láthatóan nagy hangsúlyt fektetnek az űrtevékenységük felfuttatására. Ennek legújabb jele a 7,7 tonnás, katonai fejlesztésű űrállomás tervének bejelentése, a makett ünnepélyes bemutatása. Az űrlaboratórium legkorábban 2010 végén kerülhet pályára. Érdekes időbeli egybeesés, hogy az amerikaiak épp ekkorra vonják ki a forgalomból az űrrepülőgépeket, s ezzel egy időre saját, embereket a Föld körüli pályára juttatni képes űrhajók nélkül maradnak.

Az űrállomáshoz 2011 elején indulhat az első űrhajó (Sencsou-8), egyelőre emberek nélkül, hogy az automatikus dokkolást kipróbálhassa. A Tiangong-1 nevű űrállomást később természetesen az űrhajósok is használatba vennék. Az állomás valószínűleg csak rövidebb ott-tartózkodásokra volna alkalmas. A kínaiak nem csinálnak titkot abból, hogy a tervezett kutatási programok részben katonai technológia fejlesztéseket is tartalmaznak.

Az építéssel jól haladnak, a földi prototípus már majdnem teljesen el is készült. Maga a szerkezet két fő modulból áll. A kiszolgáló egységen kapnak helyet a napelemek és a hajtóanyagtartályok. A nagyobbik egység szolgál az űrhajók dokkolására.A Tiangong-1 űrállomás tervét a kínai tévénézők élő adásban, az újévi ünnepségek során láthatták először.

Az űrállomás indításával párhuzamosan megkezdődik a Sencsou űrhajók sorozatgyártása, az eddiginél gyakoribb startok érdekében, hiszen az űrhajósokat időről időre fel kell majd juttatni. A programnak természetesen jelentős hazai propagandaértéke is van. A nemzetközi közösségnek pedig azt üzeni, hogy a kínaiakkal egyre inkább számolni kell az űrtevékenységben is.

Kínának ráadásul két, egymás mellett futó űrállomásprogramja is van. A Tiangong sorozat ugyanolyan Hosszú Menetelés-2F rakétákkal indítható, mint a Sencsou űrhajók. Egy másik, nagyobb méretű (20-25 tonnás), az egykori orosz Mir űrállomás kategóriájába tartozó – és ahhoz állítólag igencsak hasonlító – eszköz 2020 körülre készülhet el. Addigra fejlesztenék ki a Hosszú Menetelés-5 rakétát is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020