Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A SMOG-P megelőzheti a SMOG-1-et
(Rovat: Vélemények, Korszerű oktatás - 2018.07.22 08:15.)

Műegyetemi segítséggel 2019-ben egy előfutára indulhat a magyar pikoműholdnak.

Az 1 egységes PocketQube (1PQ) méretű (5 × 5 × 5 cm-es) SMOG-1 pikoműhold tervezett startja az olasz Unisat-7 műhold fedélzetén 2019 végére – 2020 elejére várható. A hordozó egy orosz Szojuz rakéta lesz. A Műegyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékén, hallgatók bevonásával készülő műhold feladata a Föld rádiófrekvenciás környezetének vizsgálata lesz a 470–800 MHz-es frekvenciasávban. A pályára állítás költségét a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara biztosítja.

Mint ilyen – ahogy ezt az ESA szakemberei is elismerték –, a Föld távérzékelésének új területét nyithatná meg, melyre ez ideig nem fordítottunk figyelmet. A start időpontja immár több évet csúszik. Meglehetősen nehéz ilyen kis műholdnak startlehetőséget találni. Nem kereskedelmi mennyiség – ahogy a startokat szervezők mondják. A WREN volt az egyetlen 1PQ méretű kis műhold, mely 2013-ban a világűrbe jutott, azonban nem mutatott működési jeleket.

A SMOG-1 készítői számára a kihívás kettős: egyrészt a konstrukció űrbeli életképességének bizonyítása, valamint a Földünket körülvevő térség elektromágnes szennyezettségét bemutató első térkép elkészítése. Ehhez járult még a földi vezérlőállomás korszerűsítése, a „kis műhold, nagy antenna” elv érvényesítése.

A Skóciában székelő Alba Orbital Ltd. nevű cég speciálisan PQ-kra konstruált kidobó mechanikát. Az első startja ez évben várható az amerikai Vectorspace rakétájával. A második startot 2019. közepére tervezik. A SMOG-1 kategóriájú műholdból két repülő példány készül. A BME rektorának, Józsa Jánosnak a vezérlőállomáson tett látogatása eredményeként, a mérési feladat kiemelt fontosságát súlyozandó, felmerült egy „előfutár” jellegű kis műhold startlehetősége. A Műegyetem vállalta a start költségét. Ennek következtében nevet kapott a SMOG hasonmás példánya, megszületett a SMOG-P (P = precursor, előfutár). A SMOG-1-re nehezedő kettős kihívás, melyről az előbbiekben volt szó, indokol egy előzetes, tapasztalatszerző startot.

Az azonos kidobóban 2019. közepi startra várók listája: ATL-1 (magyar 2PQ), SMOG-P (magyar 1PQ), TRSI (USA/német 1PQ), Discovery (USA 1PQ), TBA-IRIM (horvát 1PQ). Az ATL-1 az első magyar, teljes egészében magánvállalkozásban, részben oktatást segítő keretben megvalósuló műhold. A TBA-IRIM Horvátország első műholdja lesz, melyet további 1U méretű (1 egységes CubeSat) követ. A központi támogatást élvező program célja az oktatás színvonalának emelése.


ATL és SMOG modellek.

A kettős magyar start újabb kihívás a műegyetemi vezérlőállomás számára. Két műholddal kell azonos időben kapcsolatot tartani. Ennek realitását növeli a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságtól kapott jelenős fejlesztési támogatás. Sajnálatos, hogy a hazai űraktivitást irányító, összefogó szervezet eleddig nem mutatott érdeklődést tevékenységünk iránt.

Dr. Gschwindt András
(a SMOG-1 projekt vezetője)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024