Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Falcon Heavy-vel a Marsra II.
(Rovat: Vélemények, Emberes Mars-utazás? , SpaceX - 2012.10.11 08:15.)

Az ember Marsra lépése lesz a huszonegyedik század legkiemelkedőbb eseménye. Minél előbb sikerül megvalósítani, annál előbb érjük el jelen század csúcspontját.

Az emberes űrtevékenység, egyszerű szóval élve az űrhajózás fejlődése szerves folyamat. Egymásra épülő lépcsőfokokat megtéve jut az ember egyre mélyebbre és mélyebbre a világűr bizonyos fokú meghódítása felé. Ezen fejlődési folyamat bizonyos mérföldkövek kiemelésével vázolható fel a legjobban. Az első jelentős mérföldkő egyértelműen a Vosztok-1 űrrepülése volt, Jurij Gagarin szovjet űrhajóssal a fedélzetén. Ez az 1961-es repülés nyitotta meg az alacsony Föld körüli pályára irányuló küldetések sorozatát: minden, a Földünk közvetlen közelébe irányuló küldetés végeredményben azon a nyomon jár, amelyet Gagarin nyitott meg egyetlen keringésből álló űrrepülésével.

A második jelentős mérföldkő az amerikai Apollo-8 volt. Korszakalkotó jelentősége egyfelől abban áll, hogy ez volt az első küldetés, amelyben emberi lények indultak az alacsony Föld körüli pályán túlra. Másfelől, a 8-as nyitotta meg a holdutazások mindmáig egyedülálló sorozatát, amelyben Neil Armstrong „kis lépésével” elérte az emberiség a huszadik század csúcspontját. Az egész évszázad tudományos, műszaki, szellemi csúcspontja volt, amikor először lépett emberi lény Földünk egyetlen kísérőjének felszínére.

Utólag visszatekintve kijelenthetjük, hogy sajnálatos módon szinte kódolva volt a visszalépés az Apollo utáni időszakra vonatkozóan. Miután sikerült „megvalósítani a lehetetlent”, és egy tucatnyi asztronauta megjárta a Holdat, törvényszerűen újra az alacsony Föld körüli pálya került az űrhajózás előterébe. Azonban nemsokára negyven éve, hogy nem hagytuk el bolygónk közvetlen környezetét, kezdjük túlteljesíteni a kötelező kört! Az idő megérett a továbblépésre: újból az alacsony Föld körüli pályán túlra kell koncentrálnunk, amennyiben az űrhajózás érdemi fejlődését szeretnénk látni.


A nehézsúlyú sólyom elindult a világűr felé. Nagy esélye van arra, hogy a következő történelemformáló hordozórakétává váljon. (Fantáziakép: SpaceX)

A következő jelentős lépcsőfok az első interplanetáris űrhajózási küldetés megvalósulása lesz. Ennél kisebb lépés megtétele egyszerűen túl kicsi kihívást jelent ahhoz, hogy érdemi fejlődésként, valóban komoly előrelépésként lehessen értékelni az esetleges megvalósulását. Ennél nagyobb lépcsőfok megtétele pedig jelenleg meghaladja az emberiség műszaki teljesítőképességeinek korlátait. Amennyiben bolygóközi űrrepülésről van szó, mindenképpen a Mars irányába kellene elindulni. Valamint már rögtön a legelső küldetés alkalmával le is szállni a felszínére.

A belső Naprendszer bolygói közül a Mars kínálja a legnagyszerűbb lehetőségeket számunkra. Mindenképpen a Vörös Bolygó irányába kellene nyitni, amennyiben értelmes űrstratégiát kívánunk követni. Valamint, mivel nagyon sok anyagi áldozatba és időbe kerül embereket juttatni a szomszéd bolygó közelébe, kívánatos volna már rögtön a legelső alkalommal felszíni leszállást is végrehajtani. Az első Mars-űrhajórendszert mindenképpen az alacsony Föld körüli pályán kell majd összeállítani. A SpaceX űrhajózási magánvállalat jövőre debütáló Falcon Heavy rakétája, illetve ezen hordozóeszköz potenciális továbbfejlesztett változata képes lesz 50-60 tonna körüli autonóm űrhajóegységeket felszállítani a nevezett pályára, amely elegendő teljesítményt jelent az elképzelés racionalizálásához.

Az első emberes Mars-utazás három dolog miatt lesz a huszonegyedik század csúcspontja. Először is: interplanetáris jellege miatt új kategóriába emeli fel az emberiség űrhajózási tevékenységét. Másodszor: megnyitja az utat a Mars további emberes „hasznosítása” előtt. Harmadszor: a Mars eléréséhez kifejlesztett technológiákat felhasználva az ember képessé válhat majd először a belső, majd később az egész Naprendszerben történő szabad mozgásra. Ami az egész űrhajózás lényegét testesíti meg: a szabad közlekedést égi objektumok között.

Minél előbb érjük el századunk csúcspontját az ember Marsra lépésével, annál több, további nagyszerű dolog véghezvitelére lesz lehetőségünk a huszonegyedik század fennmaradó részében. Amennyiben már jövőre rendelkezésre fog állni egy ütőképes hordozórakéta, finoman szólva itt van az ideje annak, hogy végre elinduljunk a Marsra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024