Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felvásárlás
(Rovat: Üzlet és munkahely, Amerika hordozórakétái , Kis űreszközök nagy szerepe - 2023.07.13 07:15.)

A Firefly Aerospace júniusban bejelentette, hogy felvásárolták a Spaceflight Inc. vállalatot, műholdak pályára állításával bővítve saját profiljukat.

Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a felvásárlás eredményeképpen teljes körű szolgáltatást tudnak nyújtani ügyfeleiknek, összehangolva az Alpha hordozórakétájuk szolgáltatását a Blue Ghost holdraszálló szonda fejlesztésével és a Space Utility Vehicle szállítójármű hasznosításával. (Az első Blue Ghost indítását a NASA CLPS programja keretében 2024-re tervezik, míg a következő, amely már a Hold túlsó oldalát venné célba, várhatóan 2026-ban indulhatna.) A Firefly részéről közölték, hogy az adásvétel már lezárult, de annak részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Spaceflight Inc. 2020-ig a Spaceflight Industries vállalt részét alkotta, három évvel ezelőtt azonban a céget 50–50%-os részesedéssel eladták két japán vállalatnak, Mitsui & Co. and Yamasa Co. cégeknek. Idén februárban Tiphaine Louradour, az International Launch Services korábbi elnöke lett a Spaceflight Inc. CEO-ja. A Spaceflight Inc. fő tevékenységeként kis műholdak másodlagos hasznos teherként történő pályára állítását szervezte, amely területen piacvezetőnek számított, miután több mint 460 műhold pályára állításában működtek közre. A cég saját fejlesztése a Sherpa űrvontató, amely a hordozórakétáról leválva a kívánt pályára helyezi a kisebb műholdakat, néha egyszerre nem is keveset. A Sherpa kémiai és elektromos hajtóművek egyfajta keverékét használja.


A Spaceflight Inc. vállalat a Sherpa űrvontató használatával kis műholdak pályára állítását biztosította. (Kép: Spaceflight)

A Spaceflight Inc. számos különböző céggel működött együtt, legjelentősebb partnere a SpaceX volt. A Firefly azonban a felvásárlást követően bejelentette, hogy a jövőben szolgáltatásaikat a Firefly saját hordozóeszközeivel kívánják biztosítani, jóllehet a már megkötött szerződéseket teljesíteni fogják. Mivel szolgáltatásaikra nagy az igény, ez a döntés kedvező feltételeket biztosít a Firefly hordozórakéták számára, közölte Bill Weber, a Firefly CEO-ja. A Firefly azt tervezi, hogy megtartja a Spaceflightnak a Washington állambeli Bellevue-ben működő telepét, ahol az űrvontatókat fogják gyártani. Ugyancsak átveszik a felvásárolt cég összes alkalmazottját, mintegy 90 munkatársat.

A Firefly jelenleg Alpha hordozórakétájának harmadik startjára készül, amely az Űrhaderő számára végrehajtandó demonstrációs indítás lesz, és a Victus Nox nevű műholdat fogják pályára állítani a Tactically Responsive Space-3 (TacRS-3) küldetés keretében. A demonstráció része a gyors startelőkészítés, a rakétát 24 óra leforgása alatt kell indításra kész állapotba hozniuk. A küldetés keretében kerül a rakétára először a Firefly teljesen automatikus küldetésmegszakító rendszere.

A Firefly 2022 augusztusában a Northrop Grommannal között szerződést, amelynek keretében utóbbi vállalat Antares rakétájához saját hajtóműveik felhasználásával új első fokozatot fejlesztenek. Ezt az MLV nevű hordozóeszközt szeretnék az Űrhaderőnek is felajánlani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024