Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Lockheed Martin bevásárol(na)
(Rovat: Üzlet és munkahely, A nemzetbiztonságért , Amerika hordozórakétái - 2020.12.26 07:15.)

Az Egyesült Államok legnagyobb hadi- és űripari beszállítója 4,4 milliárd dollárért megvenné az Aerojet Rocketdyne céget.

Az üzletre természetesen még a szövetségi hatóságoknak is rá kell bólintania, de Jim Taiclet, a Lockheed Martin vezérigazgatója biztos benne, hogy megkapják majd az engedélyt. Az aggályok alapja, hogy a hiperszonikus fegyverek piacán csökkenhet a verseny. Az Aerojet Rockedyne termékeinek jelenlegi legnagyobb vevője a Lockheed Martin (33%) mellett a Raytheon (17%), és egyben ez a két cég a legnagyobb versenytárs a hiperszonikus fegyverek, a taktikai fegyverrendszerek és a rakétavédelmi rendszerek piacán. Ha tehát az cégfelvásárlást jóváhagyják, a Lockheed Martinnak kellene szállítania alkatrészeket a legnagyobb versenytárásának termékeihez. Mindebből az is látható, hogy nem az űrkutatási hordozórakéták piaca miatt kérdéses a cégfúzió sorsa, bár ha megtörténik, ott is lesz hatása.

Mind a Lockheed Martin, mind a felváráslásban célpontként érintett Aerojet Rocketdyne neve gyakran felbukkan híradásainkban. Ez utóbbi vállalat gyártja például a NASA készülő Space Launch System (SLS) nagyrakétájához a folyékony üzemanyaggal működő hajtóműveket, de a United Launch Alliance (ULA) Atlas és Delta rakétacsaládja, valamint a fejlesztés alatt álló új Vulcan hordozórakéta is az Aerojet Rocketdyne hajtóműveivel van/lesz felszerelve.


Az SLS utolsó rakétafokozatához (Exploration Upper Stage) gyártott és a NASA-nak leszállított négy RL10 hajtómű. (Kép: Aerojet Rocketdyne)

A felvásárlás egy újabb lépés az amerikai légi- és űripari szektor konszolidációjának folyamatában. Legutóbb 2018-ban az Orbital ATK céget vásárolta fel a Northrop Grumman, 9,2 milliárd dollárért. A tranzakció engedélyeztetési folyamata egyúttal azt is megmutatja majd, hogyan vélekedik majd az új amerikai elnök, Joe Biden kormányzata az efféle hadiipari vállalategyesülésekről. Mindenesetre a Lockheed Martin amellett érvel, hogy mind a Védelmi Minisztérium, mind a NASA számára előnyökkel, költségmegtakarítással járna az Aerojet Rocketdyne felvásárlása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024