Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bevásárolt a Northrop Grumman
(Rovat: Üzlet és munkahely, Amerika hordozórakétái - 2018.06.09 15:15.)

A tranzakció révén eltűnik az Orbital ATK, új neve Northrop Grumman Innovation Systems.

Szerdán végéhez ért az adásvételi folyamat, amelyben a Northrop Grumman cég felvásárolta a szintén amerikai Orbital ATK űr- és hadiipari vállalatot. Az egység az új szervezetben Northrop Grumman Innovation Systems néven működik majd tovább. A tranzakció értéke 9,2 milliárd dollár volt, amelyből 7,8 milliárd a ténylegesen kifizetett vételér, 1,4 milliárd pedig hitelátvállalás. Az adásvételt az amerikai szövetségi versenyhatóság is jóváhagyta, azzal a feltétellel, hogy a Northrop Grumman az Orbital ATK által korábban kifejlesztett szilárd hajtóanyagú hajtóműveket elérhetővé kell tegye más amerikai hadi- és űripari vállalatok számára is.


Az Orbital ATK által fejlesztett Antares rakéta és Cygnus teherűrhajó a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátátásáben vesz részt. (Kép: Northrop Grumman)

A hivatalos ígértek szerint az Orbital ATK eddigi fő projektjeiben – például az ISS-re irányuló teherszállításokban, a rakétafejlesztésekben, kereskedelmi távközlési és katonai műholdak építésében – nem történik lényeges változás. A felvásárlás szándékát még tavaly szeptemberben jelentették be, mostanáig tartott beszerezni az Orbital ATK részvényeseinek és a hatóságoknak a beleegyezését. A Northrop Grumman eddig elsősorban műhold- és űrszondaépítőként volt jelen az űriparban. A kaliforniai Redondo Beach mellett levő üzemükben készül például a James Webb-űrteleszkóp. Most belépnek a hordozórakéták piacára is. A Northrop Grumman repülőgépeket és repülőgép-alkatrészeket, radarokat és más berendezéseket is gyárt katonai megrendelők számára.

A 13 ezer munkavállalót foglalkoztató, nyolc amerikai államban telephellyel rendelkező Orbital ATK vállalat (székhelye Dulles, Virgina) ebben a formájában 2015-ben jött létre, az Orbital Sciences és az ATK egyesülésével. Termékeik között kis és közepes teljesítményű hordozórakéták, kisebb műholdak, emellett például katonai lőszerek szerepelnek. A Northrop Grumman és a valamikori Orbital ATK profiljai jól kiegészítik egymást. Az új részleg, a Northrop Grumman Innovation Systems vezetése változatlan marad.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023