Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A DigitalGlobe a Közel-Kelet felé nyit
(Rovat: Üzlet és munkahely, Amerikai távérzékelő műholdak - 2016.03.10 07:15.)

Az amerikai cég műholdjainak nagyfelbontású képeit kiegészíthetik a szaúdi műholdak csak valamivel gyengébb felbontású felvételei, mert a flottában működő eszközök sokkal jobb időbeli lefedettséget biztosítanak.

A nagyfelbontású űrfelvételek készítésével és forgalmazásával foglalkozó amerikai DigitalGlobe cég februárban közös vállalatot hozott létre Szaúd-Arábia kormányával, amelynek keretében legalább hat kis műholdat szándékoznak építeni. Ezek az optikai tartományban dolgozva kiegészítik a DigitalGlobe nagyfelbontású képeket készítő műholdjaival nyert adatokat. Ezáltal elérik, hogy a cég és partnerei műholdjai akár naponta 40 alkalommal is elrepüljenek a kulcsfontosságú területek fölött.

Az 1 méternél jobb felbontású képeket készítő műholdakat 2018-ban és 2019-ben szándékoznak pályára állítani, azok a DigitalGlobe meglévő földi infrastruktúráját fogják használni. A közös projekt költségeire vonatkozó adatokat nem hozták nyilvánosságra. Az ügyletben amerikai cég szaúdi partnerei a szaúdi nyilvános befektetési alap tulajdonában álló Taqnia Space, valamint az Abdulaziz király nevét viselő Tudomány és Technológia Városa (KACST, King Abdulaziz City for Science and Technology). Utóbbi már eddig is a DigitalGlobe együttműködő partnere volt, mert közvetlen hozzáférési joga van az amerikai cég műholdjairól jövő adatok vételéhez.


A DigitalGlobe vezérigazgatója, Jeffrey R. Tarr és a szaúdi Taqnia Space vezetője írta alá azt a megállapodást, amely szerint legalább hat kis műholdból álló konstellációt állítanak közösen pályára. (Kép: DigitalGlobe)

A Colorado állambeli Westminster székhelyű DigitalGlobe nagyfelbontású felvételeket készítő műholdflottát üzemeltet. Legfontosabb vásárlója az USA kormánya. A cég illetékesei bejelentették, hogy a WorldView–1 és –2 műholdjaik pótlására 2017–2018-ban rendelnek új műholdakat, azonban a korábbiaknál sokkal olcsóbban, a technikai részleteket azonban egyelőre nem árulták el. A cég jelenleg is működő WorldView–3 és az idei felbocsátására váró WorldView–4 műholdjaival 30 centiméteres felbontás érhető el.


A DigitalGlobe (és az általa felvásárolt/vele egyesült cégek) nagyfelbontású űrfelvételeket készítő műholdflottájának korábbi és jelenlegi tagjai. (Kép: DigitalGlobe)

A szaúdi projekt keretében a KACST építi, integrálja és állítja pályára a műholdakat, ezért őket illeti a műholdak kapacitásának 50%-a Szaúd-Arábia és a környező régió területén, másutt a jogok 100%-osan a DigitalGlobe-nál maradnak.

Megfigyelők szerint a szerződés aláírása azt bizonyítja, hogy a közel-keleti országok a nyersolaj árának esése ellenére sem adják fel törekvéseiket, hogy önálló űreszközöket működtető államok legyenek. A Taqnia a Lockheed Martin Space Systems-szel állapodott meg abban, hogy szaúdi területen műhold-összeszerelő üzemet létesítenek. Egyúttal a Lockheed két távközlési műholdat épít a rijádi székhelyű Arabsat számára. Az Egyesült Arab Emírségekben működik a Thuraya műholdas távközlési szolgáltató, de az ország a Virgin Galactic kis műholdakat pályára állító eszközének fejlesztésében és űrturisztikai programjában is befektetőként vesz részt. Az Emírségek – amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk – 2020-ban szándékozik Mars-szondáját indítani. Dél-Koreával együttműködve elindították saját földmegfigyelő programjukat. Saját készítésű KhalifaSat műholdjuk 70 centiméteres felbontású képeket fog készíteni, indítását 2017-re tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024