Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Autómegosztó alkalmazás
(Rovat: Üzlet és munkahely, Új eszközök és anyagok , Környezetünk védelme - 2015.08.23 08:15.)

Egyes francia városokban már működik az az okostelefonos alkalmazás, amellyel az autók üres helyeire utasokat lehet szervezni, csökkentve a forgalmat és a környezetszennyezést.

A Coovia nevű alkalmazás a GPS-es alapú műholdas helymeghatározást kombinálja az autók szabad helyeinek megosztásával. Az utasokat kereső autósokat, illetve az utazni vágyó felhasználókat összehozó alkalmazás kifejlesztéséhez segítséget nyújtott a Francia Űrügynökség (CNES), illetve az Európai Űrügynökség (ESA) dél-franciaországi üzleti inkubátorainak hálózata.

A forgalmi dugók a nagyvárosokat elkerülő autópálya-körgyűrűkön, például Bordeaux, Párizs vagy Toulouse mellett is gondokat okoznak. A dugókban pöfékelő autók károsak a környezetre, az emberi egészségre. Az autóval való munkába járás az éves jövedelemből akár egyhavi fizetést is felemészthet. A Coovia megálmodói abból az egyszerű alapötletből indultak ki, hogy általában minden autóban akad üres hely – valójában újra felfedezték a telekocsi szolgáltatást, egy kicsit modernebb háttérrel. Számítások szerint ha az egyedül autózók csak egy helyet megosztanának a gépkocsijukban mással, máris 16%-kal lenne csökkenthető az utakon a forgalom.


Francia okostelefonos alkalmazás az autók üres helyeinek megosztására. (Kép: Coovia)

A magángépkocsik ügyes bevonásával kiegészíthető a tömegközlekedés kínálata. Az alkalmazás kombinálja az üres helyekre vonatkozó adatbázist a tömegközlekedési menetrendekkel, és felhasználja az internetes közösségi oldalakat. A Coovia annyiban kötődik a világűrhöz, hogy a felhasználóinak pozícióit GPS-es műholdas helymeghatározás alapján tartja nyilván. Ezzel javítják a rendszer rugalmasságát és csökkentik az utazási igényekre a válaszidőt. Ha egy autó elindul, a potenciális utasok azonnal értesülnek róla.

A Cooviát elsőként a francia űripar bölcsőjében, Toulouse-ban vették használatba. Manapság már csak Toulouse-ban naponta 900 körüli útnál tartanak, amiket az okostelefonos alkalmazás segítségével szerveznek. Más helyeken, így Rennes, Nantes, Párizs és Bordeaux területén is működik már a rendszer, ami a remények szerint jövőre már profitot is termel kifejlesztőinek. (Forrás: CNES Magazine 65. szám, 2015. június)

A Coovia működéséről és a 2012-ben indult kezdő vállalkozásról. (Videó: CNES)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024