Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Változó megközelítések az űrkutatásban
(Rovat: Üzlet és munkahely - 2015.06.26 07:15.)

Az űrtevékenység finanszírozása változik, és ehhez alkalmazkodniuk kell az űrkutatással foglalkozó szakembereknek – értettek egyet egy nemzetközi konferencia résztvevői.

Ahogy korábbi cikkünkben hírül adtuk, a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), együttműködve a Bajor Kormányzattal, az Európai Űrügynökséggel (ESA) és a Német Űrügynökséggel (DLR), június 23-25. között Münchenben rendezte meg a Global Space Innovation Conference (GLIC 2015) rendezvényt.

A konferencia célja, hogy startup cégeket és fiatal vállalkozókat kössön össze űrügynökségekkel, kormányzati testületekkel és űripari cégekkel. Az 1951-ben alapított IAF-nek jelenleg több mint 280 jogi személy a tagja, a világ vezető űrügynökségeitől kezdve űripari cégeken át civil egyesületekig. (Hazánkat már közel 60 éve a Magyar Asztronautikai Társaság képviseli a szervezetben – a szerk.) Az IAF – szerteágazó tagságán keresztül – már egy ideje hangsúlyt fektet a különböző szektorok együttműködésére, de a szervezők elmondása szerint ez az első olyan hivatalos alkalom, hogy ezek a szektorok egymással közvetlen párbeszédet folytathatnak, és véleményt formálhatnak forradalmi kutatásokról, innovatív technológiáról. Az IAF reményei szerint a közel 240 résztvevőt számláló rendezvény egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy az űrszektorban jelenlevők pénzügyi és nem pénzügyi támogatásokkal segítsék az új vállalkozásokat.

GLIC 2015-ös konferencia egyik izgalmas eseménye volt a SpaceUp találkozó, amely a fiatal generáció űrtevékenység iránt elkötelezett tagjainak kínál lehetőséget, hogy megosszák egymással gondolataikat és ötleteiket az űrkutatással kapcsolatos innovációt illetően.

A konferencia első napján két kiemelt előadás hangzott el. Turki bin Saud bin Mohammad Al Saud herceg Szaúd-Arábia innovációs politikájáról beszélt, és azt járta körbe, milyen fontos szerepet játszik benne az űrkutatás. Egy speciális rendszer elképzelését is bemutatta, amely segítségével egy nagyságrenddel csökkenthető a felfedező kutatásokra szánt összeg (több százmillió dolláros nagyságrendre több tízmillió dolláros nagyságrendre). "Miniaturized Autonomous Distributed Space System for Future Science and Exploration" nevű tervükben több millió kisméretű önálló eszközt szeretnének elkészíteni, amelyeket egy-egy drága űreszköz helyett használnának felfedező kutatásokra.


Előadás Szaúd-Arábia űrtechnológiai elképzeléseiről

Candace Johnson, a Europe Online Investments elnöke tartott előadást, aki (több más cég mellett) a SES Astra alapítója. Meglátása szerint az innováció nem más, mint észrevenni a problémát és megoldást találni rá úgy, hogy a világ jobb legyen. Vállalkozásokról szóló előadásában elmesélte, milyen kihívásokkal találkozott, amikor a luxemburgi emberek számára szerette volna biztosítani a műholdas műsorszóráshoz való hozzáférést a SES Astra első műholdjával.


Candace Johnson előadása

A háromnapos konferencia során hat plenáris szekcióban különböző űrügynökségek és űripari cégek képviselői, valamint innovációval foglalkozó (nem űripari) szakemberek osztották meg gondolataikat és elképzeléseiket a közönség bevonásával vállalkozási nehézségekről, oktatásról, pénzügyi és nem pénzügyi támogatásról, szabályzásokról.


Az egyik plenáris szekcióban az oktatás témakörét járták körbe

Bár mindegyik szekció más irányból közelítette meg az űrtevékenység innovációjának a témakörét, abban mindegyik egyetértett, hogy az elmúlt évek során egy jelentős változás kezdődött el az űrszektorban. A kormányzati támogatások folyamatos csökkenése mellett az ipari szereplők egyre befolyásosabb szereplőivé válnak ennek a szektornak. Míg a korábbi időszakban nehezen lehetett elképzelni, addig mostanában egyre több helyen ösztönzik az űripari startup vállalatok létrehozását: erre többek között orosz, német, amerikai és mexikói példákat hoztak a jelenlévők.


Szakemberek a színpadon

Az IAF következő nagy űrkutatási rendezvénye, a Nemzetközi Világűrkongresszus 2015. október 12-16. között lesz Jeruzsálemben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024