Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szabad a vásár
(Rovat: Üzlet és munkahely, Amerikai távérzékelő műholdak - 2014.06.19 07:15.)

Az amerikai DigatalGlobe cégnek engedélyezték, hogy bárkinek eladhassa fél méter alatti felbontású űrfelvételeit.

Eddig ezt az Amerikai Egyesült Államok kormányzata tiltotta, magának tartva fenn a jogot, hogy saját céljaira beszerezze a földmegfigyelő műholdakat üzemeltető magánvállalattól a szükséges műholdképeket. A DigitalGlobe egyéb megrendelői számára eddig csak fél méteresre „lerontott” felszíni felbontású felvételeket adhatott el. A vállalat tavaly májusban kérvényezte a korlátozások eltörlését. A lépéstől a piac bővülését várják. Az enyhítés már csak azért is időszerű volt, mert így ideig-óráig meg tudják előzni a nemzetközi versenytársakat, ami az űrfelvételek felbontásának finomságát illeti. Ugyanakkor más országokban rövid időn belül pályára terveznek állítani olyan földmegfigyelő űreszközöket, amelyek felbontásban utolérik vagy akár túl is szárnyalják az amerikai kereskedelmi távérzékelő műholdak által nyújtott lehetőségeket.

A DigitalGlobe jelenleg öt tagból álló műholdflottájának legjobbja, a GeoEye-1 segítségével kb. 40 cm-es felbontást tudnak elérni pánkromatikus (fekete-fehér) üzemmódban, vagyis lényegében ekkora vagy ennél nagyobb tárgyakat tudnak megkülönböztetni a képein. Hamarosan, még az idén – a tervek szerint augusztus 13-án, Kaliforniából, egy Atlas-5 rakétával – útnak induló új, WorldView-3 nevű hold már ugyanezt 30 cm körüli felszíni felbontással tudja, színesben pedig 1 m-es felbontást produkál. Az új űreszköz beüzemelése a pályán mintegy fél évet vesz majd igénybe. A most megkapott engedély a WorldView-3 új felvételeinek szabad értékesítésére is vonatkozik.


Készül a WorldView-3 műhold. (Kép: Ball Aerospace)

A DigitalGlobe másik jövendő műholdja, a GeoEye-2 lényegében már megépült a Lockheed Martin cégnél, de egyelőre a Földön, tartalékban hagyják. Akkor került a vállalat tulajdonába, amikor 2013-ban magukba olvasztották a korábban önálló amerikai versenytársukat, a GeoEye céget. A GeoEye-2 műhold nagyrészt hasonló műszaki paraméterekkel rendelkezik, mint a WorldView-3. Egyes elemzők szerint a mostani döntés, a legjobb minőségű felvételek forgalmazásának felszabadítása talán előre hozhatja a GeoEye-2 startját is.

A nemzetközi műholdfelvétel-piacon a DigitalGlobe legfőbb versenytársa az Airbus Defence and Space, amely a két francia Pléiades műhold termékeit kínálja. Ezek felbontása 70 cm, de speciális képfeldolgozó módszerrel 50 cm-es felbontású felvételeket is árulnak. Ez megfelel a DigitalGlobe által eddig nyújtott, az amerikai kormány szabályozta szolgáltatásnak. Közben Indiában készülnek a Cartosat-3 műhold felbocsátására, amellyel a kereskedelmi távérzékelési piacon eddig páratlan, 25 cm-es felbontást ígérnek. Japánban pedig egy 30 cm körüli felszíni felbontásra képes műholdat terveznek. Mindemellett egyre inkább riválisként jelennek meg a repülőgépekről, drónokról készített légi fényképeket forgalmazó vállalkozások is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024