Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Google műholdas céget vásárol
(Rovat: Üzlet és munkahely - 2014.06.12 07:15.)

A Skybox Imaging félmilliárd dollárt ér a keresőjéről és internetes szolgáltatásairól ismert vállalatóriásnak.

A kis műholdakkal űrfelvételeket készítő és azokat forgalmazó Skybox Imaging – ahogy reménybeli felvásárlója, a Google is – a kaliforniai Szilícium-völgyben működik. Az 500 millió dolláros vételről iparági körökben már hetek óta beszélnek. A Google nagy terve a világűrrel, hogy százszámra bocsásson fel kisméretű távközlési holdakat alacsony pályákra. Az ezek által nyújtott sűrű lefedettség lehetővé tenné a szélessávú internetes hozzáférés elterjesztését ott is, ahol ez eddig nem volt gazdaságosan megoldható. Így tovább növekedne a Google felhasználóinak köre, bővülne piaca.

A 2009-ben indított vállalkozás, a Skybox Imaging jelenleg egyetlen működő műholddal rendelkezik. A SkySat-1 tavaly novemberben indult, és nagyfelbontású videókat szolgáltat a felhasználóinak. A következő, a SkySat-2 startja idén június végére van beütemezve Szojuz rakétával, a kazahsztáni Bajkonurból. További 13 kicsi, de 80 cm-es felbontásra képes földmegfigyelő hold építésére a Space Systems/Loral céggel állapodtak meg. Közülük az első hat már 2015 végéig pályára kerülhet. (A hordozóeszköz az Orbital Sciences Minotaur-C rakétája, a starthelyszín Kalifornia.) Ha majd a teljes konstelláció a helyén lesz, egy-egy helyszínről naponta három alkalommal lesznek képesek felvételeket készíteni. Távlati terveikben összesen 24 holdból álló flotta szerepel.

A Skybox Imaging szakemberei eddig megszerzett tapasztalataikat feltehetően jól tudják majd kamatoztatni a Google nagyra törő céljai elérésének érdekében is. Eközben, rövidebb időtávon a Google a térképes szolgáltatásait javítja majd a nagyfelbontású űrfelvételekkel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024