Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Föld, nagyfelbontású űrvideón
(Rovat: Üzlet és munkahely, Új eszközök és anyagok , Környezetünk védelme - 2013.12.28 08:15.)

A kaliforniai Skybox Imaging idén pályára állt első műholdja, a SkySat-1 akár másfél perces filmeket is képes készíteni, másodpercenként 30 képkockával.

A SkySat-1 november végén egy Dnyepr hordozórakétával állt pályára. Kitalálója, megépítője és üzemeltetője a Szilícium-völgy ambiciózus cége, a Skybox Imaging. Nem kevesebb mint 24 tagból álló, különböző pályákon repülő műholdhálózatot terveznek, hogy adott időpontban lényegében „mindent lássanak” a Földön, ha a megrendelők úgy kívánják. A SkySat hálózat következő, második tagja jövőre indulhat.

Részletek a Földről kereskedelmi műholddal készült első HD videóból, avagy mi mindenre lehetne alkalmazni a nagyfelbontású mozgóképi információt. (Film: Skybox Imaging)

A december 27-én nyilvánosságra hozott, egyelőre nyers, kalibrálatlan felvételeken Tokió, Bangkok, Baltimore, Las Vegas és a szíriai Aleppo fölött készült egy-egy rövid filmrészlet látható. A képek felbontása elegendően jó ahhoz, hogy például a közúti járművek vagy hajók mozgása, a gyárkémények füstfelhőjének változása jól kivehető legyen rajtuk, de közvetlenül az emberi aktivitás nem követhető velük.


A SkySat-1, még szerelése közben. (Kép: Spencer Lowell / Wired)

Az üzemeltető szerint a SkySat-1 méter alatti felbontású, színes optikai és közeli infravörös felvételeket tud készíteni a földfelszínről, 450 km-es magasságból. Az igazán „nagy durranás” a kis (100 kg-os), de korszerű eljárásokat alkalmazó műholdak építési és pályára állítási költsége, amely több mint egy nagyságrenddel marad alatta a hasonló felbontásra képes hagyományos kereskedelmi távérzékelő műholdakénak. Az emiatt olcsóbban kínálható, gyorsan hozzáférhető műholdképek és különösen a rövid videók minden jövőbeli alkalmazási területe szinte beláthatatlan. Lehet szó például szárazföldi szállítójárművek és tengeri hajók követéséről, az ipari tevékenység és a környezetterhelés figyeléséről, humanitárius programok segítéséről.


Zayed Egyetem, Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek. A november 21-én pályára állított SkySat-1 műhold képe december 7-én készült. (Kép: Skybox Imaging)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024