Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

EADS Astriumból Airbus
(Rovat: Üzlet és munkahely - 2013.08.11 08:15.)

A vezető európai légi-, űr- és hadiipari vállalatcsoport jelentősen átszervezi érdekeltségeit, nevét pedig a repülőgépeitől kölcsönzött, a befektetők számára jól csengő Airbus Csoportra változtatja.

Az igazgatótanács nemrég hozott döntése értelmében egyesítik a korábban védelmi (Cassidian, Airbus Military) és űrprojekteken (Astrium) dolgozó részlegeket. Az űripari ágazat az új felosztásban az egyesített részleg négy fő tevékenységi területének egyikét jelenti majd. Az EADS Astrium neve gyakran szerepelt cikkeinkben is, mint különböző műholdak gyártójáé. A másik három tevékenységi terület a katonai repülőgépek gyártása, a távközlési és biztonsági rendszerek, valamint a részegységek gyártása. A székhely a németországi Münchenben lesz. Az átszervezés oroszlánrésze a jövő évben esedékes.

A cégcsoport eddigi nevében az EADS (European Aeronautic Defence and Space Company, európai légi-, védelmi és űripari társaság) rövidítés hűen tükrüzte a tevékenység profilját. Mivel azonban nem találták túlságosan fülbemászónak, a vállalatcsoport átszervezésével együtt most a nevet is megváltoztatják. Az új név Airbus Group (Airbus Csoport) lesz, utalva a legközismertebb termékükre, az Airbus utasszálító repülőgépekre. Az ugyancsak a csoporthoz tartozó helikptergyártó, a jól bevezetett márkanévvel rendelkező Eurocopter ezentúl Airbus Helicopters néven működik tovább.

Az Airbus Csoport „zászlóshajója” a polgári repülési részleg, amelynek éves árbevétele 36,9 milliárd euró. Ez majdnem kétszer akkora, mint amit a vállalatbirodalom többi részlege hoz, együttvéve. A védelmi és űripari Airbus Defence and Space 13,7 milliárddal, az Airbus Helicopters 6,3 milliárddal járul hozzá az éves bevételhez. Az EADS-nek jól megy, idei első féléves árbevétele 6%-kal, adózás előtti nyeresége 21%-kal javult. Az Atlanti-óceán túlpartján a nagy versenytárs Boeing ugyancsak a repülőgépiparban bevezetett neve alatt építi az űreszközöket is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021