Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ön kinél „bankolna” Afrikában?
(Rovat: Üzlet és munkahely, Lássuk és halljuk egymást - 2013.07.13 08:15.)

Feltehetően ott, ahol a műholdas távközlési terminálok révén még a külvilágtól elszigetelt helyeken is tudna készpénzt felvenni automatából.

Legalábbis ezt a lehetőséget nyújtja az Európai Űrügynökség (ESA) egyik, az afrikai fejlődő országok segítésére 2011-ben indított programjából kinőtt vállalkozás. Az eredeti cél a műholdas távközlési eszközök bevezetése volt a szubszaharai országok olyan területein, ahol a földfelszíni infrastruktúra hiányosan vagy egyáltalán nem volt kiépítve, és erre a közeljövőben nem is látszott remény. A műholdak közvetítésével azonban akár ilyen távoli, elzárt helyszínek között is végezhetők pénzügyi tranzakciók.


Kis vidéki bankfiók Kamerunban.

A kísérlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy Belgiumban tavaly megalakult a SatADSL nevű vállalat, amely műholdas távközlési terminálokkal látja el az afrikai pénzügyi szolgáltatókat. A távoli falvakban levő kisbanki irodák így átutalásokkal vagy akár készpénzkiadó automatákkal is ki tudják szolgálni ügyfeleiket. Az eszközöket már több mint száz helyen alkalmazzák, a szám pedig egyre növekszik.


Készpénzfelvétel Ghanában. Minden ugyanúgy megy, mint egy megszokott bankautomatával, csak az adatokat műholdak közvetítik. A terminál a tetőn látható. A műholdas kapcsolatot a luxemburgi SES biztosítja. (Képek: SatADSL)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021