Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űripar a börtönben is?
(Rovat: Üzlet és munkahely - 2012.08.24 10:25.)

A kaliforniai állami San Quentin börtön műhelyében az elítéltek űreszközök alkatrészeit készítik a NASA megrendelésére.

A NASA Ames Kutatóközpontjának vezetője, Pete Worden eddig is ismert volt különös kezdeményezéseiről. A legutóbbi együttműködési megállapodás, amit a börtönnel kötött, a megszokottnál is nagyobb meglepetést keltett.


A San Quentin börtön, Marin megye, Kalifornia. (Kép: Wikipedia)

Az ötlet egy fogadáson merült fel, ahol Worden beszédbe elegyedett egy másik vendéggel, történetesen a börtön alkalmazottjával. Ő arról panaszkodott, hogy az intézményben nagy szükség volna innovatív oktatási és képzési programok indítására, hogy a büntetésüket letöltő elítéltek későbbi munkalehetőségeit javítsák. Mi lenne, ha kis műholdakat építenének? – kérdezte az Ames igazgatója, és a gondolatot tettek követték. A NASA munkatársai heteken belül látogatást tettek a börtön mechanikai műhelyében, ahol megbizonyosodtak arról, hogy rendelkezésre állnak a munkához szükséges szerszámgépek.

Ha nem is műholdak, de az azok pályára állításakor használt adapterek gyártására szerződtek. A Poly Picosatellite Orbital Deployer (PPOD) nevű eszközök a Cubesat szabvány szerint készített pikoműholdakhoz alkalmazhatók. A kis űreszközök és a felbocsátásukra használt különböző fajta hordozórakéták közti kapcsolatot teremtik meg. A megfelelő időpontban ezekből „lökődnek ki” önálló pályára a miniatűr, legtöbbször egyetemi csoportok által készített kísérleti műholdak.

A két évre szóló szerződést 2011 júniusában kötötték. Ennek keretében az Ames munkatársai oktatási tervet dolgoztak ki egyes kiválasztott elítéltek betanítására. Az elsődleges cél az volt, hogy ők olyan készségeket sajátíthassanak el, amikkel szabadulásuk után akár az űriparban is elhelyezkedhetnek. Maguk a legyártott alkatrészek a tervek szerint sosem repülnek ugyan a világűrben, de földi tesztelésekre minden bizonnyal használják majd azokat. Ami pedig a minőségüket illeti, az Worden szerint első osztályú. Így a programban dolgozók szabadulásuk után még ajánlást is kaphatnak a NASA-tól, ha a szakmában szeretnének elhelyezkedni...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024