Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Határtalan... de mi is?
(Rovat: Üzlet és munkahely, Környezetünk védelme - 2008.04.01 06:00.)

Ezt döntse el a kedves olvasó maga, ha a végére jutott ennek a hírnek. Bár ma április elseje van, amit most leírunk, az halálosan komoly!

Egyesek nemsokára, akár már jövőre egy másik égitesten is nyugalomba helyeztethetik hamvaikat. A houstoni illetőségű Celestis vállalat bejelentette, hogy emberi hamvakat szándékozik a Holdra juttatni. Az üzleti terv szerint 1 grammnyi emberi maradványnak a Holdra küldése 9995 amerikai dollárba kerülne. A Space.com tudósítása szerint az árban benne foglaltatik az elhunyt nevének megörökítése egy táblácskán, a hamvak Földön maradó nagyobbik részének szétszórása a starthely környéki tengerben, valamint az indítás megtekintése is. (Ez utóbbi szolgáltatásnál nyilván a hozzátartozókra gondoltak. - A szerk.) Figyelem, az ár nem tartalmazza magának a hamvasztásnak a költségeit, ami általában 2000 dollárba kerül az Egyesült Államokban. Tekintetbe véve a koporsós temetések minimum 5000 dolláros árát, a konstrukció akár jutányosnak is tekinthető. Ráadásul akciós ajánlatokkal is előrukkolt a cég: például 15 híján harmincezer dollárért két embernek összesen 14 grammnyi maradványát együtt is hajlandó elindítani egy kapszulában a Hold felé. A Hold felszínét elérve a hamvak a kapszulákon belül maradnak, nem szóródnak szét.

A Celestis partnerei a szállítás megvalósításában az Odyssey Moon Limited és az Astrobotic Technology cégek. A dolog nem egy morbid vicc, sőt nem is az első eset volna, hogy a világűrbe jutnak elhunytak maradványai. A dolgot valójában a NASA kezdte: az űrhivatal megbízásából a Celestis az 1998-ban indított Lunar Prospector szondához készített egy kapszulát, amelyben a néhai híres csillagász és planetológus, Eugene Shoemaker földi maradványaiból helyeztek el. Mint ismeretes, a szonda egy évig keringett a Hold körül, majd irányítottan becsapódott a felszínbe.

A Celestis 1997 óta küld a világűrbe emberi hamvakat. Eddig 14 nemzet elhunyt polgárainak maradványai jutottak ki, hat indítás alkalmával. Közöttük volt a Star Trek megalkotója, Gene Roddenberry, Gordon Cooper Mercury-űrhajós és a Star Trekben játszó egyik színész, James Doohan. (E két utóbbi híresség és másik 200 ember maradványai az Új-Mexikó állambeli Spaceport America indítóhelyről startoltak SpaceLoft XL rakétával tavaly áprilisban. Valójában szuborbitális repülést hajtottak végre, vagyis a rakomány nem állt Föld körüli pályára, hanem visszaesett.) A következő „járat” idén júniusban emelkedik a magasba Falcon-1 rakétával, 205 „résztvevővel”.

A Celestis további terveiben a Naprendszerbe küldendő „űrurnák” is szerepelnek. Aki az árak iránt érdeklődik, annak ajánljuk a cég alább megadott honlapját.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024