Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Algavirágzás és haltenyésztés
(Rovat: Üzlet és munkahely, Mezőgazdaság , Envisat - 2006.07.11 16:57.)

Chile partjainál a káros tengeri fitoplankton megjelenésére műholdas távérzékelési módszerrel is figyelnek.

Jelenleg Chile a világ legnagyobb lazactenyésztő állama, és jelentős mennyiségben szállítanak kagylót is a világpiacra. A partközeli tengervízben folyó tenyésztés sikerét nagyban veszélyezteti, ha a tengerben elszaporodik a fitoplanktonnak – a mikroszkopikus méretű növények tömegének – az a fajtája, amely mérgező anyagokat termel. Ez a tenyészett halakra és kagylókra káros fizikai és biokémiai hatással lehet.

A veszélyes algavirágzás természetes jelenség, de az utóbbi három évtized során megnőtt a gyakorisága. A víz oxigéntartalma erősen lecsökken. A nagyobb testű halak – mint például az ott nevelkedő lazacok, amelyek természetesen nem tudják elhagyni a területet – elpusztulnak.


A kagylók esetében mérgező vegyületek halmozódnak fel az állatok húsában. Ezek később a kagylókat fogyasztó emberek egészségére lehetnek ártalmasak. (Csak 2005-ben tízezernyi bejelentett mérgezés, és egy haláleset fordult elő emiatt.)

Ha a tengeri „farmerek” időben értesülnek a veszélyes algák elszaporodásáról, csökkenteni tudják a károkat. Az ESA támogatásával már működik egy olyan projekt, amely földmegfigyelő mesterséges holdak méréseinek alkalmazásával ad korai risztást. A fitoplankton a szárazföldi növényekhez hasonló módon klorofillt használ a fotoszintézishez. A zöldes szín nagy tömegben jól látszik az űrfelvételeken. A chilei partok mentén működő szolgáltatás a felvételeket, a távérzékeléssel meghatározott felszíni vízhőmérsékleteket és más méréseket kombinálja a víz áramlását leíró modellekkel. A közel valós idejű űradatok az ESA Envisat és a NASA Aqua holdjainak fedélzeti érzékelőitől származnak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024