Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A textilfestők álma
(Rovat: Üzlet és munkahely, Új eszközök és anyagok , Nyereség a kontinensnek - 2005.02.23 08:00.)

Európában évente 160 millió méternyi festett szövet megy veszendőbe amiatt, mert hibás a színe. Az űrtechnológia most segíthet.

Egy finn cég által eredetileg műholdas távérzékelési célra (a növényvédőszerek felhasználásának ellenőrzésére) kifejlesztett színképelemző rendszer a textiliparban is alkalmazható. Európában mintegy negyvenezer textilipari vállalat van, ahol a minőségellenőrzés gyakorlatilag szemrevételezéssel történik. Mindeddig nem sikerült a harmincezer színárnyalatot megkülönböztetni képes emberi szemnél tökéletesebb műszert kitalálni. Pedig nagy szükség volna rá, hiszen sok a selejt. A gond legtöbbször már csak akkor derül ki, amikor a pamutból általában 2000, a selyemből 35 méter anyagot tartalmazó végeket fel szeretnék használni.

Az ipar olyan „mesterséges szemnek” örülne a leginkább, amely már gyártás közben vizsgálná a festett textíliák színét. A selejt mennyiségének csökkenése a költségmegtakarítás mellet együtt járna a környezeti terhelés kisebbedésével, hiszen rengeteg veszélyes hulladéknak minősülő festéket és oldószert lehetne megspórolni. Ideális esetben az eljárás növelné az Európában köztudottan nehéz időket élő textilipar versenyképességét.

Az Olaszországban folyó fejlesztés nyomán elkészült a prototípus. Néhány gyárban már üzembe is állt a berendezés, amelyet a megbízható működés érdekében minél kevesebb mozgó alkatrésszel terveztek. Így nem a színképelemző mozog, hanem a textília halad el előtte. A tömeges elterjesztés érdekében még egy sor gyakorlati problémát meg kell oldani. Ilyenek például a gyártóhengereken gyorsan - percenként akár 100 méteres sebességgel - gördülő anyag figyelése, és az automatikus, megszakítás nélküli üzemmód, ami a legkevésbé zavarja a gyártási folyamatot.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024