Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai mozaik – 2023. július (2. rész)
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Kontinensünk hajósai - 2023.08.05 07:15.)

Sorozatunkban második részében olasz űrhajósokkal és egy lengyel jelölttel ismerkedhetnek meg.

A jelenlegi elképzelések szerint az Axiom-3 amolyan európai kavalkád lesz! A parancsnok ugyanis az amerikai–spanyol Michael López-Alegría (65) lesz, aki immár nem a NASA, hanem az Axiom színeiben hatodik (!) űrrepülésére indul. A Crew Dragon pilótaülésében a második „űrrepülésére”, viszont első orbitális repülésére (!) induló, az Olasz Légierő kötelékében szolgáló Walter Villadei (49, képünkön) foglal majd helyet. Az űrrepülés küldetésspecialista 2 (MS2) pozícióját foglalná majd el a svéd Marcus Wandt (42; lásd júliusi mozaikunk előző részében), míg az MS1 az első török űrhajós, országa légierejének F-16-os pilótája, Alper Gezeravci (44) lesz. (Reméljük, addigra megoldódnak a jelenleg a svédek és a törökök között feszülő ellentétek…)

Az olasz repülő- és űrmérnök Villadei a 2010-es évek közepén Csillagvárosban teljes űrhajósképzést kapott (olasz és nem ESA költségen!), beleértve a Szojuz fedélzeti mérnöki és az Orlan szkafanderben végzett űrsétafeladatokat is. Villadei az Axiom-2 tartalék űrhajós pilótája volt. S bár első orbitális útjára indulhat majd a Crew Dragonnal, egyszer már eljutott a világűr határáig (vagy legalábbis 85 km-es magasság fölé) a Virgin Galactic VSS Unity szárnyas szerkezetével, a Galactic-01 jelű idén júniusi űrugrásban.

Érdekesség, hogy a 85,1 km-es maximális magasságot elérő repülésben a Unity pilótaülését az amerikai–olasz kettős állampolgár Nicola Pecile foglalta el. A középső és hátsó sorban a kutatói helyet az olasz Pantaleone Carlucci (az NRC mérnöke), az orvosi széket a szintén olasz Angelo Landolfi (az Olasz Légierő orvos-alezredese) foglalta el, míg a küldetésmenedzseri pozíciót Villadei ezredes töltötte be. Az már csak hab a tortán, hogy a parancsnok az amerikai Michael Masucci volt, akinek családneve szintén inkább olasznak, mintsem németnek, vagy lengyelnek tűnik…


A Galactic-01 három utasa mellett a brit Colin Bennett a Virgin űrhajósoktatója

Végül még egy izgalmas hír. Még június 29-én jelentette be Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója, hogy Lengyelország további 295 millió eurót (e sorok írásakor kb. 115 milliárd forint) fizetett be különféle ESA programokba. Ezek közül az egyik projekt célja, hogy az ESA–Svédország–Axiom egyezséghez hasonló szerződés keretében 10–14 napra az ISS-re küldjék a második lengyel űrhajóst! Talán nem meglepő, hogy a megoldás itt is az lett, mint a svédeknél. Azaz, az első lengyel állampolgár, akit az ESA tartalék űrhajós csapatába beválasztottak, S³awosz Uznañski (képünkön az első lengyel űrhajóssal, Miros³aw Hermaszewskivel) indulhat majd az Axiom kiképzését követően az ISS-re.


S³awosz Uznañski (39) £ód¼ban nevelkedett és első diplomáját is a város műszaki egyetemén szerezte 2008-ban, kitüntetéssel. Ugyanebben az évben MSc fokozatot szerzett a Nantes-i Egyetemen is (Franciaország). 2011-ben került sor doktori védésére az Aix-Marseille Egyetemen (Franciország), témája a sugárzástűrő CMOS tervezés volt. Anyanyelvén kívül angolul és franciául beszél. Dolgozott az STMicroelectronics cégnél és a genfi CERN-ben, de önkéntesként besegített az ICEYE, a PW-SAT2, a HyperSat és az EagleEye műholdprojektekbe.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024