Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

New Shepard: megszakított repülés
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2022.09.13 12:15.)

Ezúttal nem szállított embereket űrugrásra a Blue Origin járműve, csak kísérletek voltak a fedélzetén. A vészmegszakító rendszer jól működött.

Szeptember 12-én magyar idő szerint 16:26-kor újabb bevetésre indult a szuborbitális repülésre (űrugrásra) készült New Shepard. A megszokott helyszín Van Horn mellett, Texas állam nyugati részén volt. Jeff Bezos cége, a Blue Origin korábban már utasokkal is többször repült, most viszont tudományos-technikai kísérleteket helyeztek el a fedélzeten, amelyek számára a néhány perces súlytalanság elegendő lett volna.

Az NS-23 jelű repülés azonban most – startkor a New Shepard történetében először – nem a tervek szerint alakult. (2015-ben az első korai teszt alkalmával a leszálláskor történt baleset.) A hidrogén hajtóanyagot égető BE-3 hajtómű mintegy 1 perccel a felemelkedés után leállt. A mentőrendszer rendeltetésszerűen működött: a kabin levált, hajtóműve beindult és ejtőernyős fékezés után a szerkezet 5 és fél perccel a start után épségben földet ért. Így a balesetben nem veszett el a New Shepard kabinja és benne a kísérleti berendezések sem. A Blue Origin két használatban levő rakétája közül azonban az egyik, a most használt példány megsemmisült.


A rakéta a hangsebesség elérésének környékén hirtelen leállt, majd működésbe lépett a kabint leválasztó mentőrendszer. A képkockák a start élő közvetítéséből valók. A rendellenesség kb. 8,5 km magasban történt, utána a lerepülő a kabin mintegy 11,4 km-es magasságig jutott. A maximális gyorsulás rövid ideig megközelítette a 11g értéket, ami utasoknak ugyan elég kellemetlenül magas lenne, de a túlélés érdekében vállalható... (Kép: Blue Origin)

Az NS-23 több mint egy év óta az első olyan repülés volt, amikor nem szállítottak utasokat. Ez a kabin és rakéta némileg eltér azoktól, amelyeket emberes űrugrásokhoz alkalmaznak. A szóban forgó rendszer most kilencedik alkalommal repült, korábban is fedélzeti kísérleteket, valamint repülési teszteket hajtottak végre vele. Most a három tucatnyi kísérlet felét a NASA támogatásával végezték, de repültek például egy diákszervezet képeslapjai is.

A Blue Origin 2021 júliusa óta – amikor maga Bezos is elrepült a világűr határára – eddig 6 alkalommal szállított embereket szuborbitális útra, gond nélkül, összesen 31 főt. Legutóbb idén augusztus 4-én vállalkozott a kalandra 6 ember. A mostani incidens okainak megnyugtató kivizsgálásáig egyelőre az emberes repülések is leállnak, habár azokat a másik kabinnal és rakétával végzik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023