Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Axiom-1: elindult
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az Űrállomás és az USA , SpaceX - 2022.04.08 17:25.)

Most először egyszerre négy magánűrutazó tart a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A SpaceX Falcon-9 rakétája a Crew Dragon űrhajóval április 8-án, magyar idő szerint 17:17-kor indult a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásából. Eközben a szomszédos 39B starthelyen a NASA első SLS (Space Launch System) rakétájának tesztjei lassabban haladtak a vártnál, így a NASA úgy döntött, hogy induljon el előbb a Falcon-9 rakéta.


Az SLS (balra) és a Falcon-9 rakéta, az utóbbi indítását megelőzően, amint egyszerre állnak a Kennedy Űrközpont 39-es indítókomplexumának szomszédos starthelyein. A fénykép Cape Canaveral tengerpartjáról készült. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

Amint azt nemrég az Axiom-1 (Ax-1) repülést beharangozó cikkünkben megírtuk, a Crew Dragon űrhajó útját ezúttal nem az amerikai űrhivatal, hanem az Axiom Space magánvállalat rendelte meg. A négy főből álló személyzet egyetlen hivatásos, kiképzett űrhajós tagja az a Michael López-Alegría, aki korábban a NASA kötelékében már négyszer járt Föld körüli pályán. Jelenleg az Axiom Space alkalmazottja. Három társa – Larry Connor, Mark Pathy és Eytan Stibbe – fizetős űrutazók. A Crew Dragon Endeavour visszatérése előtt, az összesen 10 naposra tervezett repülés keretében közel 8 napot töletnek el az ISS-en. A dokkolás a Harmony modulnál egy napon belül, április 9-én 12:45 körül várható. (Az Endeavour a SpaceX űrhajója emberes változatának első példánya, amely 2020-ban űrhajósokat vitt az ISS-re a Demo-2 próbarepülés során. Most használják harmadjára.)


Az Ax-1 küldetés utasai. Balról jobbra Connor, López-Alegría, Pathy és Stibbe. (Kép: SpaceX)

Az Ax-1 pilótája az amerikai Larry Connor, aki civilben ingatlanbefektetési vállalkozó, de repülőgépeket is vezet. A kanadai Mark Pathy – apai ágon magyar felmenőkkel rendelkező – befektető, az izraeli Eytan Stibbe pedig a vállalkozásain túl arról ismert, hogy korábban országa légierejében F-16-os vadászrepülőgép-pilótaként szolgált. A csapat Houstonban és a SpaceX székhelyén, a kaliforniai Hawthorne-ban készült fel az űrrepülésre. Az ISS fedélzetén kísérleteket hajtanak végre, oktatási és ismeretterjesztő tevékenységet végeznek – és természetesen élvezik az űrutazást, amelyért fejenként 55 millió dollárt fizettek. Érkezésükkel rövid időre 11-re növekszik az ISS-en tartózkodók létszáma.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024