Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan Ax-1
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az űrállomás és az USA , Orion, Ares, SLS - 2022.03.27 07:15.)

Az első tisztán kereskedelmi alapon szervezett repülés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) akár már a jövő hét vége felé indulhat.

A SpaceX Crew Dragon űrhajójának útját ez alkalommal nem a NASA finanszírozza, hanem az amerikai Axiom Space vállalat kereskedelmi alapon szervezi. Innen a küldetés rövidítése is: Ax-1. A személyzet négy főből áll. Az egyetlen hivatásos űrhajós közöttük a parancsnok, Michael López-Alegría, aki korábban a NASA kötelékében már négyszer járt Föld körüli pályán. Az 1958-ban Madridban született López-Alegría három űrrepülőgépes út (STS-73 Columbia 1995-ben, STS-92 Discovery 2000-ben és STS-113 Endeavour 2002-ban) után a Szojuz TMA-9 utasaként is megfordult az ISS-en. Akkor, 2006–2007-ben a 14. állandó személyzet parancsnokaként szolgált. Összesen majdnem 258 napot töltött eddig a világűrben.


Larry Connor pilóta (balra) és a jelenleg az Axiom Space-nél dolgozó Michael López-Alegría kiképzés közben, a SpaceX szimulátorában. (Kép: Axiom Space / SpaceX)

Az utazásért a hírek szerint fejenként 55 millió dollárt fizető három résztvevő, az amerikai Larry Connor, a kanadai Mark Pathy és az izraeli Eytan Stibbe parancsnokukkal együtt közel 8 napot tölt majd az ISS-en. Úgynevezett űrturisták (fizető űrutazás-résztvevők) régebben is jártak már a Nemzetközi Űrállomáson, a Space Adventures vállalat szervezésében – számunkra a legismertebb közülük a magyar származású Charles Simonyi, aki két alkalommal is részt vett ilyen repülésen. Ők azonban minden esetben orosz Szojuz űrhajókkal közlekedtek, egyesével, a Roszkoszmosznál szolgáló hivatásos űrhajósok parancsnoksága alatt. A 2016-ban alapított, az évtized végére saját űrállomás létrehozását tervező Axiom Space a későbbiekben más, a mostani Ax-1-hez hasonló utakat is szervez majd.

Pénteken a NASA illetékesei zöld utat adtak az Ax-1 startjához, amely legkorábban április 3-án, magyar idő (már a nyári időszámítás) szerint 19:13-kor történhet meg a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóhelyéről. A Falcon-9 rakéta startját a Crew Dragon Endeavour űrhajóval azonban esetleg egy vagy több nappal késleltethetik a szomszédos 39B starthelyen folyó tesztelési munkák a NASA SLS (Space Launch System) rakétájával. Ez utóbbi a nyár elején állíthatja pályára az Orion űrhajót az Artemis-program első, még személyzet nélküli repülésére, a Hold megkerülésére. Ugyancsak április 3-ára tervezték az SLS feltöltését folyékony hidrogénnel és oxigénnel, valamint a visszaszámlálás elpróbálását egészen 10 másodperccel a képzeletbeli startig. A két indítóállást nem tudják egyszerre kiszolgálni nitrogén gáz feltöltésével, amire mindkét helyen szükség van. Így ha valami konfliktus lesz a két menetrendben – vagyis az SLS munkálatai semmit nem késnek –, akkor a NASA holdrakétájának tesztjei kapnak majd elsőbbséget, az Ax-1 felbocsátása pedig csúszik.


Az SLS a 39B starthelyen, napkeltekor fényképezve. Eredetileg mindkét, egymástól 2,7 km-re levő indítóállást az Apollo-program kiszolgálására építették az 1960-as években, később az űrrepülőgépek startoltak ezekről. (Kép: NASA / Ben Smegelsky)

Ugyanakkor az Ax-1 elindításával sem szeretnének sokat várni. A repülés a starttól a floridai partoknál tervezett tengeri landolásig 10 napot vesz igénybe. De utána hamarosan pályára kellene állítani egy másik Crew Dragont, ezúttal a NASA megbízásából, az ISS személyzetének leváltására. A Crew-4 jelű küldetést jelenleg április 19-i indulással tervezik, résztvevői Kjell Lindgren, Robert Hines és Jessica Watkins amerikai, valamint Samantha Cristoforetti olasz (ESA) űrhajós. Hogy ezt tartani tudják, az Ax-1-nek legkésőbb április 7. körül startolnia kéne. Az előző Crew-3 küldetés résztvevői április 26-án térhetnek vissza a Földre az ISS-ről.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024