Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Isaacman: még három repülés?
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, SpaceX - 2022.02.21 10:15.)

Jared Isaacman, az első tisztán civilekkel repülő Inspiration4 küldetés finanszírozója és egyik résztvevője további nagyratörő terveket jelentett be.

A 39 éves üzletember a SpaceX szervezésében nem kevesebb mint további három űrrepülésen venne részt, amelyek közül az utolsó a már készülő Starship fedélzetén lenne. A Polaris néven futó program keretében hajtanák végre a történelem első űrsétáját nem hivatásos űrhajóssal.

A sorozat első repülésére már idén év vége felé, novemberben vagy decemberben sor kerülhetne. A SpaceX Crew Dragon űrhajója egy Falcon-9 rakétával indulna, ahogyan az a tavalyi Inspiration4 expedíció esetében is történt. A küldetés neve Polaris Dawn, és ideje alatt – az említett űrsétán túl – szeretnék elérni a legmagasabban húzódó Föld körüli pályát, ahol eddig embert szállító űrhajó járt. Az eddigi rekordot 1966 óta a NASA Gemini-11 űrhajója tartja, 1372 km-es magassággal. Az új repüléssel egyúttal a Holdhoz irányuló az Apollo-expedíciók 1972-es befejezése óta a legtávolabb vinnének el embereket a bolygónk felszínétől. A programban a SpaceX Starlink műholdrendszerével végzendő lézeres kommunikációs kísérlet is szerepel.


Balról jobbra Anna Menon, Scott Poteet (a légierő nyugalmazott vadászrepülő-pilótája), Jared Isaacman és Sarah Gillis, a tervezett Polaris Dawn küldetés résztvevői, a háttérben a Starship prototípusaival. Gillis és Menon a SpaceX munkatársai, az előbbi az űrhajósok kiképzési programját irányítja, az utóbbi küldetésirányítóként dolgozik. (Külön érdekesség, hogy Menon férje, Anil tavaly decemberben bekerült a NASA új űrhajósjelöltjei közé.) Ők négyen még egy Crew Dragonnal repülnek majd, a floridai Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről indulva. Isaacman vezetésével útjuk akár 5 napos lehet. (Kép: Polaris Program / John Kraus)

A sorozat második repülésén szintén egy Crew Dragon lenne az űrhajó, a harmadikhoz viszont már a SpaceX most fejlesztett új generációs Starship űrhajóját használnák. Ezekről egyelőre nem közöltek részleteket.

Isaacman tervei szerint az űrkutatás előremozdításán, tudományos kísérletek sorának elvégzésén túl továbbra is célja a programnak a jótékonyság, a rákbeteg gyermekek segítése. A St. Jude kutató gyermekkórház (St. Jude Children’s Research Hospital) javára a 2021. szeptemberi, három napon át tartó Inspiration4 küldetés kapcsán 243 millió dollár adomány érkezett.


Űrséta a Crew Dragonnal, 500 km magasban. A szkafander a SpaceX fejlesztésében készül. Mivel az űrhajó nem rendelkezik légzsilippel, az egész belső térből elszökik a levegő. Az űrhajósok köldökzsinórokkal csatlakoznak az űrhajójukhoz. (Fantáziakép: SpaceX / Polaris Program)

Isaacman nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe kerül neki a Polaris program. Jól értesültek szerint a négyfős Inspiration4 repülésért valamivel kevesebb mint 200 millió dollárt fizethetett a SpaceX-nek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024