Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrturizmus: a kínálat
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2021.08.20 09:15.)

Az űripar fejlődésének köszönhetően elérkeztünk egy új űrkorszakhoz: a kereskedelmi űrutazás korához.

Az elmúlt hónapokban részesei lehettünk a két milliárdos, Jeff Bezos (Blue Origin) és Sir Richard Branson (Virgin Galactic) „űrversenyének”, melynek célja a világűr elérése volt a saját cégeik fejlesztette járművekkel. Ezekkel a történelmi űrugrásokkal itt a kereskedelmi űrutazás hajnala, és lassan elérkezik az idő, amikor különböző űrutazások közül választhatunk. (Mármint azok, akik ezt megengedhetik maguknak. – A szerk.)

Jelenleg többféle űrturizmussal kapcsolatos projekt híre is napvilágot látott. Ezeket foglaljuk itt össze röviden.

1. Blue Origin

Az első olyan kereskedelmi űrugrás, amely elérte a Kármán-vonalat (a felszín feletti kb. 100 km-t) a maga 106 km-es magasságával. Újrahasznosítható rakéta segítségével jut a hatalmas ablakokkal rendelkező speciális kabin az űrbe. Az utazás 10 percet vesz igénybe, melyből 4 percet súlytalanságban töltenek az utasok. Ára: ismeretlen.


(Kép: Blue Origin)

2. Virgin Galactic

Az első kereskedelmi űrugrást tudhatja magáénak. A SpaceShipTwo repülése során az utasok elérhetik a 80–110km magasságot. Az utazás maga 90 perces, melyből 4-5 percet töltenek az utasok a súlytalanságban. Ára: 450.000 USA dollár.

3. AirZeroG

A hétköznapi emberek számára talán a legelérhetőbb lehetőség, mely során egy átalakított Airbus 310 repülőgéppel parabolarepülést hajtanak végre. (Ez a fajta repülés nem újdonság, és hagyományosan nem is szokták az „űrturizmus” katagóriájába sorolni. – A szerk.) Repülés során 5 perc súlytalanságot élhet át az utas. Ára: 6000 euró.


(Kép: AirZeroG)

4. Nagy magasságú ballonos repülés

Ballonos magassági repülés során az utas megtapasztalhatja az űr „feketeségét” és láthatja a Föld görbületét. (A világűr kezdetét jelentő magasság közelébe azonban nem jut el. – A szerk.)

A World View Enterprises 2 óra utazás biztosít, 31 km magasságban. Ára: 76.000 USA dollár.


(Kép: World View) A Space Perspective 6 órás repülése során a 30 km-es magasságot érik el. Egy olyan speciális kabinban utazhatnak az utasok, mely 360 fokban teljesen szabad kilátást nyújt. A kabinban egyszerre 8 fő utazhat. Ára: 125.000 USA dollár.


(Kép: Space Perspective)

5. Hiperszonikus repülőgép

A (Boom Supersonic Overture) hiperszonikus repülőgép 30 km magasságban képes repülni. (Vagyis itt sincs szó a világűr megközelítéséről. – A szerk.) Ötször gyorsabb a hangsebességnél, ami azt jelenti, hogy 2 óra alatt átszeli az Atlanti-óceánt. Az utasok a repülés során láthatják az űr „feketeségét” és a Föld görbületét.

6. Inspiration4 küldetés

Az Insparation4 a világ első csak civil utasokból álló küldetése lesz, amely során az utasok 3 napon keresztül fognak az űrben tartózkodni alacsony Föld körüli pályán. Az utasok SpaceX híres Crew Dragon űrhajójában fognak utazni és eseményről a Netflix dokumentumfilmet fog készíteni.


(Kép: Inspiration4)

7. Ax-1 küldetés

2022 januárjában megvalósul a világ első olyan küldetése, mely során csak civilekből álló csapat fog a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazni. Az utasok a SpaceX Crew Dragon űrhajóval fognak dokkolni, 8 napot töltenek az ISS-en. Ára: 55 millió USA dollár.

8. Nemzetközi Űrállomás

2019-ben a NASA közzétette a hírt, hogy évente két alkalommal lehetőséget adna űrturistáknak a Nemzetközi Űrállomáson egy rövid ideig tartó utazásra. A jelentkezők akár 30 napot is tölthetnek majd az űrállomáson. Az utasoknak természetesen meg kell felelniük a NASA egészségügyi elvárásainak, illetve kiképzésen is részt kell majd venniük. Ár: 35.000 USA dollár éjszakánként (utazási költség nélkül!).

9. Orosz űrutazás

Oroszország már korábban is hirdetett meg űrutazási lehetőséget a Nemzetközi Űrállomásra 2001–2009 között, az amerikai Space Adventures cég közvetítésével. 2023-ban ismét két civil számára nyílik lehetőség, és az egyik jelentkező űrsétában is részt vehet. Ára: 20–40 millió USA dollár.

10. Axiom Űrállomás

A tervek szerint az első olyan űrállomás lesz, amelyen civil emberek kutathatnak és lakhatnak.


(Fantáziakép: Axiom Space)

11. Űrhotelek

Az Aurora űrállomás, hasonlóan a Nemzetközi Űrállomáshoz, alacsony Föld körüli pályán keringene. Egy 12 napos élményt nyújtana a turistáknak (maximum 6 fő), akiket a 2 fős személyzet látna el. Ára: 10 millió USA dollár.

12. Von Braun-űrállomás

A Gateway Fundation egyik nagyszabású álma egy olyan „mesterséges gravitációval” rendelkező (forgó) űrállomás létrehozása, amelyen a holdfelszínihez hasonló nehézségi erőt tapasztalénának a lakók. Hetente 100 látógató befogadására lenne képes.


Von Braun-űrállomás fantáziaképe. (Forrás: Gateway Foundation)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024