Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szoba, Földre néző ablakkal
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2021.04.07 07:15.)

Újabb űrhotel terve röppent fel a közelmúltban az amerikai sajtóban. De vajon a realitások talaján állnak-e a tervek szövögetői?

Erre a kérdésre keresi a választ a The Space Review portál cikkének szerzője, A.J. Mackenzie. A hírek forrása az Orbital Assembly Corporation nevű cég. Közleményük szerint létre akarják hozni az első űrszállodát, méghozzá egy meglehetősen nagy tömegű és méretű, kör alakú struktúra formájában, amely reményeik szerint már 2027-től fogadhatná a vendégeit.

Számos lenyűgöző illusztrációt készítettek, és azt is bejelentették, hogy a létesítményt Voyager Űrállomásnak (Voyager Space Station) fogják nevezni. (Eredetileg Wernher von Braunról szerették volna elnevezni a hotelt, később azonban rájöttek, hogy egyes potenciális vendégekre esetleg riasztóan hatna egy náci tisztről elnevezett űrszálloda.) A körgyűrű külső peremén elhelyezkedő több tucat lakómodulhoz Dream Chaser űrrepülőgépek kapcsolódnának mentőcsónakként. Az űrállomást forgatva 1/6g nehézkedést hoznának létre, azaz holdi körülményeket. A fantáziarajzokon a kabinok leginkább a luxus óceánjárók lakosztályaira hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy az ablakok a Földre néznek.

A The Space Review cikkírója (talán nem alaptalanul – B.E.) nevetségesnek tartja az elképzelést, miszerint hat év alatt létre lehet hozni az űrhotelt. Az Orbital Assembly Corp. ennek ellenére komolyan gondolja, a cikkíró viszont a legkevésbé sem.

Véleménye szerint a NASA-n kívül egyetlen ország lehetne képes ilyen rövid idő alatt egy ekkora létesítményt Föld körüli pályára juttatni: Kína. Az ázsiai ország tervei azonban ennél jóval szerényebbek, megelégszenek egy, az ISS-nél kisebb saját űrállomással, de még annak az építése is késésben van. A kisebb projektekre még inkább jellemzőek a kisebb-nagyobb késések.

És akkor még nem esett szó a költségekről. A cég erről általában hallgat, de januárban egy interneten tartott előadásban kérdésekre válaszolva kibökték, hogy a szálloda megépítése több tízmilliárd dollárba kerülne. Ami nem kis pénz, bármilyen hozzávetőlegesen adják is meg az összeget. Megpróbálkoztak közösségi finanszírozással, ahol 1 millió dollár összegyűjtését tűzték ki célul, ami szerény összeg a várható költségekhez képet. Ám ehelyett a tavalyi pénzügyi év végéig mindössze 497 dollárt sikerült összeszedniük, ami nem csak a több tízmilliárdhoz, de még az egymillióhoz képest is igen csekély eredmény.


Már 2027-ben elkezdődhet a Voyager Űrállomás építése. Egyetlen „apró” feltétellel: a vállalkozónak addigra össze kell kalapoznia néhány tízmilliárd dollár befektetést. (Kép: Orbital Assembly Corp.)

A harmadik problémát az űrrepülés jövője jelenti. A cég elképzelése szerint 2027-re olyan mindennapos dolog lesz az emberes űrrepülés, hogy aki gondol egyet, jegyet vált egy űrhajóra, és bármiféle kiképzés, felkészítés és felszerelés nélkül felugrik a Voyager Űrállomásra. Az utóbbi évtizedek tapasztalata azonban a legkevésbé sem támasztja alá ezt az optimista álláspontot. Igaz, hogy a Crew Dragon hamarosan elindulhat négy magán űrhajóssal, ők azonban több hónapos kiképzés után vehetnek részt a repülésen.

Végül, a szerző megemlíti, hogy az Orbital Assembly Corp. terve távolról sem az első az űrhotelek sorában. Néhány évvel ezelőtt az Orion Span vetette fel egy sokkal szerényebb, néhány modulból álló űrhotel 2021–2022 körüli indítását. Több mint egy évtizede a Galactic Suite tervezett moduláris űrhotelt. Az Orbital Assembly a honlapján az orosz Orbital Technologies cég saját honlapjára hivatkozik, amely szerint űrszállodájuk már jóval 2020 előtt vendégeket fogadna. Hasonló terveket fontolgatott a Bigelow Aerospace is, azokból sem lett (eddig legalábbis) semmi. Komolyabbak az Axiom Space tervei, amelyeket kisebb lépésekben szeretnének megvalósítani, első lépésként csak saját moduljaikat csatlakoztatnák az ISS-hez.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024