Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már nagyon közel...
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2021.01.15 12:15.)

...van a Blue Origin a fizetős ügyfelek számára szervezett űrugrások beindításához.

Legalábbis ezt mondják Jeff Bezos cégénél, ahol tegnap ismét sikeres repülést hajtottak végre a függőlegesen felszálló majd visszatérő New Shepard rakétával és a tetején repülő kabinnal, amely ezúttal is elérte a 100 km fölötti magasságot. Mind a rakéta, mind a kabin a terveknek megfelelően épségben landolt a repülés után. Ezzel már karnyújtásnyi közelségbe került a szuborbitális űrturizmus beindulása.


A New Shepard rakéta indulása január 14-én, magyar idő szerint 18:17-kor (Van Hoorn, Texas, USA). (Kép: Blue Origin)

Az újra felhasználható, egyfokozatú, folyékony hidrogén üzemanyagot használó BE-3 hajtóművel ellátott rakétának a mostani volt a 14. próbarepülése 2015 óta. Az egész művelet a starttól a kabin ejtőernyős landolásáig alig több mint 10 percen át tartott. A mostani teszt során próbálták ki először azokat a berendezéseket, amelyek lehetővé teszik majd emberek szállítását is. Az új kabin neve RSS First Step, ahol név „első lépést” jelent, az RSS (Reusable Spaceship) rövidítés pedig a többször felhasználható űrhajóra utal. (Még ha ez nem is úgy értendő, ahogy az „űrhajó” elnevezést általában használni szoktuk, vagyis ez a jármű nem áll Föld körüli pályára, hanem rövid időre a világűr határát jelentő, ez esetben 100 km-nél definiált magasság fölé emelkedik a légkörben.)

A 2000-ben alapított Blue Origin még mindig óvatos, és nem mondja meg, hogy pontosan mikor tervezi indítani az első turistarepüléseket. De a feltételezések szerint ez 2021-ben lesz. Mindenesetre a most használt jármű már pontosan az, amellyel ezeket az első utakat végrehajtják majd. Az eddigi teszteken használt, 7 egymás utáni alkalommal is sikeresen bizonyított kabinnal továbbra is utasok nélküli, kísérleti berendezésekkel ellátott repüléseket terveznek.

Az RSS First Step belsejében hat utas számára elegendő helyet alakítottak ki. Az egyik ülésben egy bábu (Mannequin Skywalker) is megtette az utat. A turistarepülésekre készülve kialakították a belső tér hőszabályozását, a hangszigetelést, az ablakok bepárásodását megakadályozó rendszert, az utasok számára információs képernyőket és számos más kényelmi funkciót építettek be. A repülések résztvevőinek lehetőségük lesz rádiókapcsolatra a földi irányítókkal.

A majdani, a ballisztikus pályán 3-4 percnyi súlytalansággal kecsegtető űrugrások résztvevői fizető utasok, magánszemélyek vagy akár kutatók lesznek. A New Shepard korábbi tesztrepülésein is hajtottak már végre tudományos kísérleteket a NASA és különböző egyetemek megbízásából, a fedélzeten még emberek jelenléte nélkül.

A New Shepard NS-14-es jelzésű repülése teljes élő közvetítésének visszajátszása. (Forrás: Blue Origin)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024