Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Blue Origin: újabb sikeres ugrás
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Új eszközök és anyagok - 2020.10.14 06:15.)

A New Shepard rakéta legújabb szuborbitális repülése alkalmával tesztelték a precíziós holdi leszálláshoz szükséges technológiákat is.

A Blue Origin egyébként egyike azoknak a konzorciumvezető cégeknek, amelyek a NASA Human Landing System (HLS) programja keretében a Holdra való 2024-es emberes visszatérésen dolgoznak az amerikai űrügynökség megbízásából.


Az egyfokozatú, 18 m magas New Shepard rakéta a BE-3 hajtóműve segítségével október 13-án felemelkedik a Blue Origin nyugat-texasi bázisáról (Van Horn), hogy eljusson a világűr határán túlra. (Kép: Blue Origin)

A szuborbitális repülésre – vagyis űrugrásra, de a Föld körüli pálya elérésére nem – alkalmas rakétatípust 2015 óta már 13. alkalommal használták. Ezen belül is hetedszer repült a legújabb, újból felhasználásra is alkalmas változat. A rakéta tetején, amelynek hajtóműve közel két és fél percen át működött, egy hermetikus kabin utazott. A BE-3 leállását követően a kabin levált, és lendületből folytatta emelkedését, egészen 105 km-es felszín feletti magasságig. Mind a hordozórakéta, mind a kabin visszatért a földre. Míg az előbbinek a fékezésében a hajtómű újbóli beindítása is szerepet játszott, az utóbbit elsősorban az ejtőernyője, illetve a végén a fékezőrakéták segítették. A kabin a start után mintegy 10 perccel landolt.

A Blue Origin célja a New Shepard rendszerrel fizető „űrturisták” reptetése 100 km fölötti magasságba. Egyszerre legfeljebb hatan részesülhetnek ebben az élményben, 3-4 perc súlytalanságot megtapasztalva – ha majd a szolgáltatás beindul. Most azt mondják, ez néhány további tesztrepülést követően várható. A tehetős magánszemélyek mellett rövid ideig tartó súlytalansági kísérletekben érdekelt cégek, kutatóintézetek lehetnek a Blue Origin ügyfelei. A rakétákon már most is reptetnek automata kísérleti berendezéseket. A mostani NS-13-as repülés alkalmával 12 ilyen volt a fedélzeten, köztük a NASA érzékelői – ezúttal a New Shepard rakéta külsején. Olyan rendszert fejlesztenek, amely segíti a holdi leszállást akár sziklákkal és kráterekkel tagolt felszíneken is. Ilyen terepen az Apollo űrhajók még nem voltak képesek landolni. További 8 NASA támogatású kísérletet helyeztek el a kabinban.


A Holdra való emberes visszatérést elősegítő precíziós landolási kísérletek a NASA és a Blue Origin együttműködésében. (Kép: Blue Origin)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024