Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A tizenkettedik tesztrepülés
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, A hónap száma - 2019.12.12 12:12.)

Újabb űrugrást végzett a Blue Origin a New Shepard rakétával, továbbra is emberek nélkül.

Jeff Bezos cégének célja űrturisták reptetése rövid ideig tartó súlytalanságba, a nemzetközi szervezetek szerint a világűr határának számító 100 km-es magasságon túlra, illetve más kereskedelmi megrendelések teljesítése az újra felhasználható rendszer segítségével. Most még a próbák tartanak, de kísérleteket – ahogy már nyolc előző alkalommal – most is végeztek a fedélzeten.


Nyugat-Texasból december 11-én indították a New Shepard rakétát tizenkettedik próbarepülésére. (Kép: Blue Origin)

A rakéta folyékony hidrogénnel működő BE-3 hajtóműve a felemelkedést követően 2 perc 45 másodpercig gyorsította a kapszulát, majd az önállósulva 343 061 láb (kb. 104,6 km) magasságig jutott. A repülés során kb. 5 percen át tart a súlytalanság, majd a légkör sűrű rétegeibe süllyedve, később ejtőernyőket használva a kabin lelassul és simán földet ér. Ez történt mostani teszt során is. A teljes repülési idő a starttól a visszaérkezésig 10 perc 16 másodperc volt. (Időközben a rakéta természetesen már önállóan visszatért.)


A New Shepard ezen példánya már hatodik alkalommal indult és érkezett vissza a számára kijelölt helyre. A landolás 7 perc 25 másodperc elteltével történt. (Kép: Blue Origin)

A próbák sorozatának célja a rendszer biztonságos működésének és megbízhatóságának erősítése, mielőtt emberek is repülnének a fedélzeten. Emellett most a NASA és a Columbia Egyetem megbízásából műszaki és biológiai kísérleti berendezések kaptak helyet az űrugró járművön. Egy pályázat keretében iskolás gyerekek által küldött képeslapok is megjárták rövid időre a világűrt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024