Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy lépéssel még közelebb
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2019.05.03 13:45.)

No nem a világűrhöz – azt most is elérte a Blue Origin kapszulája –, hanem a rendszeres emberes űrturista-ugrások beindításához.

Texas állam nyugati részéről, Van Horn mellől május 2-án ismét a magasba emelkedett Jeff Bezos cégének New Shepard rakétája és a tetejére szerelt kapszula, hogy ez utóbbi elérje a világűr határát. S valóban, az első jelentések szerint a maximális felszín feletti magasság 105,5 km volt. A szuborbitális repülés (NS-11) alkalmával számos súlytalansági kísérletet végeztek el, ember egyelőre még most sem tartózkodott a fedélzeten.

A New Shepard egyfokozatú rakétáját a hidrogénnel működő BE-3 hajtómű működteti, amely alig két és fél perc leforgása alatt több mint 3500 km/h sebességre gyorsította a szerkezetet.


A rakéta újra felhasználható, leereszkedéskor fékez, a függőleges helyzetven való stabilizálás érdekében kinyitja négy lábát. Most a texasi indítóhelytől kb. 3 km-re érkezett vissza. (Kép: Blue Origin)

A fedélzetre került 38 súlytalansági kísérlet közül 9 a NASA támogatásával valósult meg. Egy-egy ilyen alkalommal, a pálya csúcsához közeli szakaszon 3-4 perc időtartamon át lép fel a súlytalanság állapota, amíg a kapszula lényegében tehetetlenségi pályán mozog. Előtte a gyorsítás, utána pedig a sima landolás érdekében végzett fékezés miatt nincs súlytalanság.


A rakéta után kevesebb mint 3 perccel a New Shepard kapszulája is földet ért, sikeresen befejezve a rendszer 2015 áprilisa óta számított 11. repülését. (Kép: Blue Origin)

A Blue Origin az újra felhasználható New Shepard harmadik változatával dolgozik. Az első rakéta 2015-ben sima leérkezés helyett a földbe csapódott. A második verzió ötször repült, a mostani alkalmat is beleértve pedig immár a harmadikat is ötször használták, mindig sikeresen. Már megépült, és tesztelik a negyedik New Shepard rakétát is, állítólag ez lesz az, amivel már emberek is utazhatnak. Sem a bemutatkozásának, sem az első emberes próbájának az időpontjáról nem hoztak nyilvánosságra konkrétumokat. Talán minderre az idei év vége előtt sor kerülhet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021