Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Most NASA kísérletek, az év végén talán emberek
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2019.01.25 07:15.)

Újabb sikeres űrugrást (szuborbitális repülést) hajtottak végre a Blue Origin New Shepard rakétájával.

A milliárdjait az Amazon révén kereső Jeff Bezos alapította Blue Origin január 23-án, magyar idő szerint 16:05-kor ismét felbocsátotta függőleges irányban felemelkedő rakétáját Texasból. A kereskedelmi alapon működő űrcég ezúttal a NASA megbízásából végzett súlytalansági kísérleteket újra felhasználható járművével. Mind az egyfokozatú rakéta, mind a kapszula rendben visszaérkezett a földre a nagyjából a világűr határát jelentő 107 km-es magasságból. A mostani repülést műszaki és időjárási okokból már bő egy hónapja halasztották.


(Kép: Blue Origin)

Ez volt a New Shepard rakéta immár 10. repülése. Az első alkalommal, 2015-ben a landolás nem járt sikerrel. A New Shepard második példánya ma már nincs használatban. Ez a mostani, harmadik eszköz immár négyszer repült. A negyedik New Shepard pedig már arra épül, hogy valóra váltsa az eredetileg kitűzött fő célt, és embereket (fizetős űrturistákat, illetve kutatókat) szállítson kb. 100 km-es magasság fölé. A Blue Origin tervei szerint az első emberes űrugrásra még az idei év vége előtt sor kerülhet. Persze az sem lenne meglepő, ha 2020-ra kerülne át ez az esemény, a lényeg, hogy a repülések biztonságosak legyenek.

A mostanihoz hasonló repülések majdani résztvevői 3-4 perc súlytalanságot élvezhetnek, miközben gyönyörködhetnek az alattuk elterülő Föld látványában. A hat utas számára a kilátást hat nagy méretű ablak biztosítja majd. Most a NASA által támogatott nyolc tudományos kísérlet volt a fedélzeten. Ezeket az űrhivatal intézményeiben illetve amerikai egyetemen dolgozó kutatók állították össze. Voltak köztük újfajta hajtóanyagokkal és elektronikai berendezésekkel kapcsolatos vizsgálatok, tanulmányozták porszemcsék viselkedését, és mérték az elektromágneses teret a kapszulán kívül és belül. Repült egy kísérleti kamera, amellyel a későbbi szuborbitális repülésekre szánt biológiai kísérleteket szeretnék majd követni, és egy, az űrugrásokra használt járművek vibrációját kiküszöbölni hivatott berendezés is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024