Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

New Shepard: jól vizsgázott a mentőrendszer
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2016.10.05 20:30.)

A Blue Origin űrugrásokra szánt járműve ma újabb nagy lépéssel került közelebb az űrturisták reptetéséhez.

Az Amazon.com alapítója, Jeff Bezos cége, a Blue Origin azon dolgozik, hogy fizető utasokat juttasson a világűr határának számító 100 km-es magasság fölé. A függőlegesen felszálló rakétára szerelt New Shepard eddig már több sikeres teszten esett túl. Október 5-én a mentőrendszer kipróbálásán volt sor. A helyszín ismét a cég texasi telephelye volt.

Mintegy 45 másodperccel a start után, 5 km-es magasságban lépett működésbe a szilárd hajtóanyagú mentőrakéta, mindössze néhány másodpercen át. Ez idő alatt az utasokat most természetesen még nem szállító kapszulát biztonságos távolságba vitte a rakétától. A mentőrendszer szerepe, hogy egy esetleges indítási rendellenesség esetén menekülési lehetőséget biztosítson az emberek számára.


A hordozórakétától eltávolodó kapszula a mentőrendszer tesztje során. Maga a rakéta a jobb oldali kép közepén látható kis „pálcika”. (Kép: Blue Origin)

A teljes rendszer egy rakétából és egy űrkapszulából áll, az utóbbiban kapnak majd helyet az űrturisták (illetve adott esetben a kísérleti berendezések), ha minden teszt sikeresen lezajlik és a New Shepard biztonságosnak számít majd a repüléshez. Mindkét fő egység újra felhasználható. A kiürült rakéta függőleges helyzetben, lábakon érkezik vissza a földre, az utaskabin ejtőernyős fékezés után ereszkedik le, miután megjárta a szuborbitális világűrt.

A Blue Origin korábban a földön több alkalommal kipróbálta már a mentőrendszert, de repülés közben most először került sor a kísérletre. Minden a várakozásoknak megfelelően működött. Később a kapszula és a rakéta is épségben visszaérkezett. Ez utóbbinak a visszanyerését előzőleg nem vették biztosra. Mindenesetre a 2015 novembere óta már ötödik alkalommal repült rakétát így is-úgy is most használták utoljára (ahogyan a New Shepard kapszuláját is). A további próbákat már újonnan épített példányokkal végzik majd.


A New Shepard kabinja a földet érés előtt, október 5-én. (Kép: Blue Origin)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021