Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

New Shepard: újra repült
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2016.01.24 13:15.)

A Blue Origin cég szuborbitális rakétája és űrjárműve két hónapon belül másodszor is sikeres űrugrást hajtott végre.

A pénteki kísérlet alkalmával 101,7 km magasságig jutottak fel. A repülés teljes időtartamát nem közölték, de az hasonlított a tavaly november 23-án végzett sikeres kísérlethez, ami mintegy 11 percig tartott. A rakéta most is egy emberek nélkül repülő, de később emberek szállítására alkalmazandó kapszulát vitt magával. A New Shepard a BE-3 (Blue Engine-3) rakéta leállását követően levált a rakétáról és ejtőernyős fékezéssel ért földet. Maga a rakéta pedig függőleges helyzetben simán leszállt a kijelölt helyen, Texas állam nyugati részének sivatagos területén.

Indítás. Visszatérés. Ismét. A Blue Origin rövid filmje a január 22-én végzett második sikeres kísérletről, amit előzetesen nem, csak a végrehajtása után jelentettek be.

A novemberi első kísérletet követően néhány ponton változtattak a műszaki megoldásokon és kisebb szoftveres finomításokat is végeztek. A rakéta leszállásakor például a visszatérés helyéül kijelölt kör alakú területnek nem feltétlenül a közepét célozzák meg. A lényeg a biztonságos leszállás függőleges helyzetben, a rakéta aktuális helyzetének és térbeli irányának figyelembe vételével. Ha nem pont középre kell érkezni, akkor a rendszer rugalmasabb és jobban tudja kezelni például az esetleges oldalszél hatását.

A Blue Origin most másodjára kipróbált rendszerének célja, hogy a világűr 100 km-es magasságban (némileg önkényesen) meghúzott határvonala fölé juttasson fizető űrturistákat, kutatókat és kísérleti berendezéseket. A rakéta tolóereje nem elegendő ahhoz, hogy űreszközt a Föld körüli pályára állítson. A cég azonban ezen is dolgozik. A tervezett kétfokozatú rakétájuk, amelyről ebben az évben ígérnek részletesebb információt, a remények szerint 2020 előtt mutatkozhat be, a floridai Cape Canaveral 36-os startállásából indulva.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021