Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Shuttle leszállópálya új tulajdonosa
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Üzlet és munkahely , A Space Shuttle program - 2015.06.22 13:15.)

2015. június 22-én a NASA átadja Florida államnak a Kennedy Űrközpontban (KSC) lévő űrrepülőgép-leszállóhely kezelési jogát.

Az ötlet gazdái szerint ez az első lépés azon az úton, melynek célja, hogy a világ leghosszabb futópályáján valamikor majd magánvállalkozások űrjárművei landolhassanak. Az ellenzők azonban attól tartanak, hogy – ahhoz hasonlóan, ahogy ez nagyon sok korábban katonai, vagy polgári repülőtérként üzemelő létesítménnyel lenni szokott –, a területből ipari park lesz.

A NASA szerint ez utóbbi félelmek nem jogosak, hisz az egyeztetések immár két éve folynak, és a cél éppen az, hogy a létesítmények ne álljanak kihasználatlanul. Igen, létesítmények, hisz az üzletnek nem csak az 5 km hosszú beton/aszfalt futópálya, hanem az ahhoz tartozó gurulóutak, egy óriási előtér, egy irányítótorony és az ikonikus VIP tribün is része. A hétfőn aláírandó szerződés értelmében a létesítményt Florida állam 30 évig hasznosíthatja, de hogy ezért mennyit és milyen ütemezésben fizet a NASA-nak – nos, arról semmit nem lehet tudni!


A KSC ikonikussá vált floridai pályája. (Kép: NASA / KSC)

Amit egyelőre tudni lehet, az egyrészt a dicső múlt: Az 5000 m hosszú, 100 méter széles, és mindkét végén 300 méter túlfutó felülettel ellátott pályán összesen 78 orbiter-leszállást regisztráltak. Az is tudható, hogy a pálya a legkorszerűbb fénytechnikával van ellátva az éjszakai leszállásokhoz, az akár teljesen automatikus műszeres leszállítást pedig TACAN (harcászati navigációs rendszer), és a mikrohullámú MSBLS rendszer segíti.


Részlet a Florida környékét ábrázoló általános légiforgalmi térképből. A „NASA Shuttle Landing Facility (TTS)” nevű „repülőtér” irányító tornyának frekvenciája 128.55 MHz. A kép jobb szélén jelölve vannak az indítóállások is („launch pads”) és jól látszik a területet kiszolgáló vasútvonal.

A tervekről viszont csak annyi tudható, hogy Florida – ígérete szerint – a következő két évben 5 millió dolláros befektetéssel itt fogja kialakítani a Space Florida nevet viselő űrkikötőt. Ez a létesítményt 200 új, magasan képzett munkahelyet jelenthet a környéken lakóknak. A NASA és Florida vezetőinek reményei szerint a leszállópályán hamarosan olyan űrrepülőgépek jelenhetnek meg, mint a Boeing X-37B, a Sierra Nevada Corporation Dream Chasere, vagy az XCOR Aerospace szuborbitális járműve.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024