Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sarah Brightman nem repül
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az űrállomás és Oroszország - 2015.05.14 12:15.)

Elmaradni látszik ősszel a „kozmikus koncert” a Nemzetközi Űrállomáson, az énekesnő egyelőre feladta űrturistaterveit.

Brigthman szerdán tette közzé, hogy a korábbi tervei ellenére (egyelőre?) mégsem valósítja meg az álmát, nem fog a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repülni. A döntést közelebbről meg nem határozott személyes, családi okokkal magyarázta. A híres brit szopránénekesnő, mint az űrutazás fizető résztvevője (röviden szólva űrturista) idén januárban kezdte meg a kiképzést Csillagvárosban. Ez a „rendes” űrhajóskiképzésnél rövidebb program, ára benne foglaltatik abban a több mint 50 millió dollárban, amit a megrendelő fizet az űrutazást szervező Space Adventures cégnek.


Sarah Brightman űrhajóskiképzés közben. (A kép forrása az énekesnő Facebook oldala)

Mint ahogy a pontos szerződéses összeg sem nyilvános, úgy azt sem tudni, hogy Brightman eddig mennyit fizetett, és mibe kerül majd neki a visszamondott repülés. A Szojuz TMA-18M űrhajón levő űrturistahelyre mindenesetre van tartalék jelentkező, egy japán vállalkozó, Szatosi Takamacu (Satoshi Takamatsu). Ő is megkezdte a felkészülést, de egyelőre hivatalosan még nem jelentették be, hogy valóban átveszi Brightman helyét.

A Szojuz TMA-18M eredetileg szeptember 1-jén indult volna Bajkonurból, de egyelőre nem tudni, hogy a Progressz teherűrhajó-rendellenesség miatt felboruló menetrend hogyan érinti majd az őszre tervezett start időpontját. A fedélzeten a hivatásos űrhajósok közül Szergej Volkov orosz parancsnok és Andreas Mogensen dán ESA-űrhajós lesz. Takamacu és Mogensen tíz nappal később indul vissza a Földre a Szojuz TMA-16M űrhajó visszatérő egységében, Gennagyij Padalka orosz űrhajós társaságában. (Az ő két társa a felfelé vezető úton márciusban Scott Kelly és Mihail Kornyijenko volt, akik közel egy éven át maradnak az ISS-en.)

Sarah Brightman lett volna az űrállomást meglátogató második női űrturista, és a kilencedik fizető vendég, aki Szojuzzal jutott fel az ISS-re. (Pontosabban ha a személyeket tekintjük, akkor a nyolcadik, mivel Charles Simonyi kétszer repült.) Ilyen típusú útra legutóbb elég régen, még 2009-ben került sor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024