Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Lezuhant a SpaceShipTwo
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2014.10.31 20:25.)

A Virgin Galactic kereskedelmi űrugrásokra szánt járműve tesztrepülés közben megsemmisült.

A szuborbitális repülésekre szánt SpaceShipTwo január óta most először vett részt rakétameghajtású tesztrepülésen. A felszállás időpontja ma magyar idő szerint 17:19 volt. A cél az újratervezett, a Sierra Nevada Corporation által gyártott rakétahajtómű első kipróbálása volt. A WhiteKnightTwo hordozó repülőgépről való leválása után azonban egyelőre nem ismert hiba lépett fel. Az első jelentések szerint a SpaceShipTwo lezuhant, roncsait megtalálták a kaliforniai Mojave-sivatagban fekvő repülőtér közelében. A fedélzeten két pilóta tartózkodott. A hírek szerint egyikük a balesetben életét vesztette, másikukat súlyos sérülésekkel kórházba szállították. A WhiteKnightTwo repülőgép épségben leszállt.

A Virgin Galactic célja a SpaceShipTwo-val űrturista-repülések végrehajtása volt, a felszín felett 100 km-t meghaladó magasságba. A rendszeres repüléseknek jövőre kellett volna beindulni, miután a jármű teljesített minden próbát. Eddig előzetesen már több mint 700 reménybeli utas iratkozott fel a listára és fizette be az előleget az útra. A teljes ár fejenként 250 ezer dollár.

A mostani szerencsétlen kimenetelű repülés volt a SpaceShipTwo 55. repülése, ebből a 35. önálló. A tesztrepülések során most negyedik alkalommal kapcsolták be a rakétahajtóműveket is.

A CNN tudósítása, a roncsokról készült képekkel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024