Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SpaceShipTwo: újabb próbarepülés
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2014.01.12 09:30.)

A Virgin Galactic rakétameghajtású szuborbitális repülőgépe harmadik szuperszonikus tesztje során 21 km-es magasságot ért el.

Az űrturisták szállítására készült gép az eddigi próbái során még sosem jutott ilyen magasra. A kaliforniai Mojave-sivatagban levő bázisáról a WhiteKnightTwo hordozó repülőgépre szerelve felemelkedett SpaceShipTwo pilótafülkéjében most először foglalt helyet a Virgin Galactic főpilótája, Dave Mackay. Mellette a gyártó Scaled Composites cég tesztpliótája, Mark Stucky repült. Az elért legnagyobb sebesség a hangsebesség 1,4-szerese volt.


(Kép: Virgin Galactic)

A SpaceShipTwo mintegy 14 km magasban önállósult a hordozó repülőgéptől. Rakétahajtóműve 20 másodpercen át működött. Az út fő célja egyrészt a gép űrbeli manőverező képességének, másrészt a forokrész új hőszigetelő borításnak a kipróbálása volt. A jelentések szerint minden rendben működött. A Virgin Galactic terve, hogy ebben az évben már tényleg elérik a világűr határát jelentő 100 km-es magasságot is, majd megkezdik kereskedelmi repüléseiket a SpaceShipTwo most tesztelt első, VSS Entreprise nevű példányával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024