Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Cygnus távozóban
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az Űrállomás és az USA - 2013.10.23 07:15.)

Lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról az Orbital Sciences magán-teherűrhajójának első, kísérleti példánya.

A Cygnus űrhajó szeptember 18-án indult egy Antares hordozórakétával, de csak 29-én dokkolt a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). A randevút először egy kommunikációs hiba, majd az ISS-nél tapasztalható „csúcsforgalom” hátráltatta. A szoftveres hibát kijavították, a repülést végül összességében igen sikeresnek ítélték. Annak célja most még nem elsősorban a teherszállítás volt – bár némi, kevésbé kritikus ellátmány azért volt a fedélzeten –, hanem az új űrhajótípus első éles bemutatkozása, a tapasztalatszerzés.


A Cygnus az űrállomás robotkarjának végén. (Kép: NASA TV)

Az űrállomáson feleslegessé vált Cygnus teherűrhajót október 22-én, magyar idő szerint 13:31-kor engedte útjára az ISS robotkarja, amivel előzőleg eltávolították a Harmony modul dokkolónyílásától és az ISS közeléből. Az űreszköz nem képes a sima leszállásra – ellentétben a NASA által használatba vett másik amerikai magán-teherűrhajóval, a SpaceX cég Dragonjával. Így repülése végén, várhatóan október 23-án, az esti órákban a Csendes-óceán fölött belép a Föld sűrű légkörébe és megsemmisül.

A NASA Commercial Orbital Transportation Services programja, vagyis a magánfejlesztésű teherűrhajók bevonása az ISS ellátásába az Orbital Sciences vonatkozásában legkorábban decemberben folytatódhat egy újabb küldetéssel. A Cygnus következő, egyúttal első szolgálatszerű repülésének indulását jelenleg a december 15-21. közötti időszakra tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023