Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felfújható modul a Nemzetközi Űrállomásra?
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az Űrállomás és az USA - 2013.01.13 08:15.)

A NASA megállapodást kötött a Bigelow Aerospace céggel, hogy azok kísérletképp egy felfújható modult készítenek, amelyet majd az ISS-hez csatlakoztatnának.

A szerződés értelmében az amerikai űrhivatal 17,8 millió dollárt fizet a nevadai vállalatnak a Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) elkészítéséért. Lori Garver, a NASA helyettes vezetője kiemelte, hogy a megállapodás egy fontos lépés a felfújható űr-lakómodulok biztonságos és gazdaságos technológiájának bevezetése felé, és lényeges eleme az amerikai magáncégek bevonásának az űrtevékenységbe. Garver és Robert Bigelow, a vállalkozás alapítója és elnöke január 16-án ismertetik majd a sajtó képviselői előtt a pontos részleteket.

Ami sejthető, hogy a BEAM felépítésében hasonló lesz a Bigelow Genesis-1 és Genesis-2 jelzésű prototípusaihoz, amelyek már 2006 illetve 2007 óta a Föld körüli pályán vannak. Mindkét felfújható modul henger alakú, kívülről 4,4 m hosszú és 2,5 m átmérőjű. Nyomás alatt levő térfogatuk mintegy 11,5 köbméter. A remények szerint a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) való kipróbálásra szánt BEAM két éven belül elkészülhet. Feljuttatását valószínűleg az ugyancsak amerikai magáncégeknek kiszervezett kereskedelmi teherszállítás keretében, egy Dragon vagy egy Cygnus űrhajóval oldanák meg.


Az ISS-re kerülő BEAM modul a már bizonyított két Genesis nagyobb méretű változata lenne. (Kép: Bigelow Aerospace)

Bigelow álmai nem korlátozódnak az ISS-re. A távlati tervekben több modul indítása, majd a Föld körüli pályán való összekapcsolása szerepel, amivel „könnyűszerkezetes” magán-űrállomásokat lehetne létrehozni. A feljutni óhajtók – legalábbis a Bigelow által eddig kötött partneri megállapodások alapján – vagy a SpaceX Dragon űrhajóinak majdan embereket is szállító változatával, vagy a Boeing CST-100-asával utazhatnának. Még merészebb és távlatibb terv a BA-330 néven elképzelt, 330 köbméteres hasznos belső térfogatú modulokból holdbázist építeni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023