Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sárkány a Csendes-óceánon
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az Űrállomás és az USA , SpaceX - 2012.10.29 09:15.)

A legelső teljes értékű teherszállító Dragon űrhajó elvégezte feladatát, a tegnapi napon rendben visszatért a Földre. E küldetés sikerével visszafordíthatatlanul kezdetét vette a Nemzetközi Űrállomásra irányuló magán-teherszállítások korszaka.

A Falcon-9 hordozórakéták első példánya 2010. június 4-én emelkedett a magasba. Ekkor még „csak” a vadonatúj rakéta kipróbálása volt a cél, az általa szállított „nulladik Dragon” a tervek szerint még elégett visszatéréskor a Föld légkörében. Ugyanazon év december 8-án indult el a második Falcon-9, immáron egy teljes értékű űrhajóval. Miután mind a két tesztrepülés közel teljes sikert aratott, 2011-et rakétaindítás nélkül töltötte a SpaceX. Miközben a Space Shuttle flotta „maradéka” elbúcsúzott az aktív szolgálattól, a hawthorne-i űrhajózási magánvállalat gőzerővel készült a következő nagy dobására. A tervbe vett második és harmadik Dragon-tesztrepülést összvonták egyetlen küldetésbe, amely már egyenesen a Nemzetközi Űrállomást célozta meg. A 2012. május 22-én elindult tesztrepülés teljes sikert aratott, és a SpaceX zöld jelzést kapott a kerek egy tucatnyi repülésből álló teherszállítási megbízatásának teljesítéséhez.


Sorban a negyedik Falcon-9 indul el, hogy történelmet írjon. Lélegzetelállító látvány: a Falcon rakéták, nagy elődeikhez hasonlóan, gyönyörű éjszakai indításokat produkálnak. (Kép: NASA)

A negyedik Falcon 9-es ez év október 7-én emelkedett fel a Cape Canaveral-i támaszpont 40-es számú indítóállásáról. Habár az emelkedés közben az első rakétalépcső kilenc Merlin-1C hajtóműve közül egy kiesett, a hordozóeszköz a megfelelő pályára állította a „Tehersárkányt”. Sajnálatos módon a hiba miatt a másodlagos hasznos teher, egy új adatátjátszó műholdtípus kísérleti példánya elveszett, ámde nyilvánvalóan a teherűrhajó szereplésén volt a hangsúly. Miután a Dragon 10-én rendben megérkezett az űrállomáshoz, a bázis robotkajával befogták, és a Harmony modul Föld felé néző dokkolójára illesztették.


Föld, Dragon és Nemzetközi Űrállomás, avagy a legelső menetrendszerű magán-teherűrhajó a bázisnál. (Kép: NASA)

Ezek után megtörtént a hasznos teher ki- és berakodása. A derék Sárkányra már csak egy feladat várt: épségben hazatérni a Földre. Október 28-án, tizennyolc nap ott-tartózkodás után a robotkar segítségével leválasztották az űrhajót az űrállomásról, és kezdetét vette a visszaút. Kicsit több mint hat óra múltán, két előző „testvéréhez” hasonlóan, az Apollo-érából megismert három vörös-fehér selyemkupolán méltóságteljesen ereszkedve lefelé, az első „éles” Dragon nagyot csobbant a Csendes-óceán vizében. Egy új korszak vette kezdetét: bő egy évvel a Space Shuttle flotta leállása után, a Nemzetközi Űrállomásra irányuló magán-teherszállítások kora megkezdődött.

A legelső teljes értékű magán-teherűrhajó megérkezik az óceán vizére. A Dragon jó munkát végzett, jöhet a folytatás! (Videó: SpaceX)

Gratulálunk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023