Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SpaceX: sikeres teszt az októberi indítás elé
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az Űrállomás és az USA , SpaceX - 2012.10.01 13:15.)

Sorban a negyedik Falcon-9 hordozórakéta fog startolni október elején. A hordozóeszköz szombaton sikeresen teljesítette a felszállás előtti statikus tesztet.

Jelenleg október hetedikére van beütemezve a legelső „éles” magán-teherűrhajó indulása a Nemzetközi Űrállomásra. A felszállás előtt kulcsfontosságú visszaszámlálási teszt sikeresen elvégeztetett szombaton (szeptember 29-én). Miután a SpaceX mérnökei felállították a fehér jószágot a floridai Cape Canaveral 40-es számú indítóállásán, feltöltötték cseppfolyós oxigénnel és kerozinnal a rakéta üzemanyagtartályait. Meghibásodás nem mutatkozott, jöhetett a következő lépés: az első fokozat kilenc hajtóművének alig két másodpercig tartó beindítása. Ezen művelet is teljes sikerrel elvégeztetett.


A kilenc darab Merlin-1C hajtómű felbődül, majd nemsokára el is hallgat. (Kép: SpaceX)

Miután a mesés rakéta elismerésre méltóan „megvillantotta oroszlánkarmait”, leengedték a naftát az üzemanyagtartályaiból, és visszatolták az indítóálláson lévő szerelőhangárba. Nemsokára felszerelik a Dragon teherűrhajót az orrára, amely a statikus visszaszámlálási teszt alatt még a hangárban pihent. Az űrhajó mellett egy második generációs adatátjátszó műholdat is pályára állít majd a Falcon-9-es az Orbcomm Inc. megbízásából.

A Dragon a tervek szerint 18 napig lesz összekapcsolva az űrállomással. Október 28-án tér vissza, ejtőernyős fékezés után a Csendes-óceánba csobbanva. A sikeres májusi tesztrepülés után ez lesz a SpaceX összesen 12 tényleges teherszállító útja közül az első. A NASA-val a programra kötött keretszerződés értéke 1,6 milliárd dollár.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024