Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Visszatért a Dragon
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az Űrállomás és az USA , SpaceX - 2012.06.01 03:30.)

Befejeződött a Nemzetközi Űrállomásnál járt első magánűrhajó útja. A kísérlet sikeres volt, hamarosan kezdődhet az igazi teherjáratok sorozata.

A SpaceX vállalat Dragon teherszállító űrhajója május 22-én indult a floridai Cape Canaveralről, egy Falcon-9 hordozórakétával. A Föld körüli pályán végzett tesztelések, majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) megközelítési próbái után május 25-én csatlakoztatták az égi laboratóriumhoz. Ehhez előbb az űrállomás robotkarjával be kellett fogni, majd a Harmony modul dokkolónyílásához mozgatni. Az űrhajósok 26-án mentek át először a magán-teherűrhajó rakterébe.


A Dragon belseje. (Kép: ESA / NASA)

Az ezt követő napokban az ISS lakói kipakolták a felszállított rakományt. Bár a Dragon mostani küldetésének elsődleges célja a repülés és az űrállomáshoz való csatlakozás folyamatának végigpróbálása volt, azért mintegy fél tonna ellátmányt is magával vitt. A visszaúton pedig az ISS-ről hozott magával ott már feleslegessé vált felszereléseket, berendezéseket. Don Pettit amerikai és André Kuipers holland űrhajós 28-án végzett is a mintegy 300 kg-nyi ellátmány (élelmiszer, ruhanemmű, emléktárgyak) átmozgatásával. A Dragon fedélzetén érkeztek még ezen kívül számítógépes alkatrészek, a későbbi rakodáshoz való üres táskák, és diákok által előkészített kísérletek is. Ezeket Pettit aktiválta, kiértékelésük a visszatérés után, a Földön történik majd.


Rakodómunka a súlytalanságban, André Kuipers ESA-űrhajóssal. (Kép: NASA)

A visszaútra mintegy 660 kg tömeget pakoltak át a Dragon rakterébe. Ezek között az űrhajósok személyes tárgyai, kísérleti eszközök, a fedélzeti ellátórendszer – például a vizelettisztító berendezés – egyes alkatrészei, üres víztartályok, illetve az előző legénységek tagjainak űrruháihoz tartozó részegységek kaptak helyet.

Az űrtörténelmi jelentőségű küldetés május 31-én, magyar idő szerint 17:42-kor ért véget. Ekkor csobbant a Dragon visszatérő kapszulája a Csendes-óceán vizébe, a dél-kaliforniai partoktól nyugatra. Előzőleg az ISS-től való eltávolodás – ahogy az érkezés is az utolsó métereken – a robotkar segítségével történt. Dragon az ISS Föld felé néző oldala alatt 11:49-kor vált el a robotkartól, s ezzel űrállomástól.

A mostani próbarepülésnél szerzett tapasztalatok, adatok gondos értékelését követően, talán már ebben az évben megindulhatnak a rendszeres teherszállító küldetések a Dragonnal az ISS-hez. A kaliforniai székhelyű SpaceX egy 12 repülésből álló sorozatra kapott megbízást az amerikai űrhivataltól.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024