Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új űrturisták Szojuzzal
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Az űrállomás és Oroszország - 2011.01.17 07:15.)

Egy a napokban nyélbe ütött megállapodás értelmében 2013-tól újra repülhetnek majd fizetős űrutazók orosz Szojuz űrhajókkal.

Az orosz űrügynökség, az építő Enyergija vállalat, valamint a megrendelő amerikai Space Adventures cég abban állapodott meg, hogy az oroszok emiatt külön, az eddigi tervek felett is űrhajókat gyártanak majd. A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló „űrturista-járatok” iránt a jelek szerint nagy az érdeklődés. A lehetőségre várakozók nagy száma miatt növelik meg az indítandó Szojuz űrhajók számát. A Space Adventures korábban nyolc ilyen utazást szervezett, ezek során hat férfi és egy nő járt az űrben. A sort 2001-ben Dennis Tito kezdte, és Guy Laliberté fejezte be 2009-ben. Az egyetlen űrutazó, aki kétszer is repülhetett, a magyar származású amerikai mérnök-üzletember, Charles Simonyi volt.

A fizetős űrutazások jól menő sorozata azért került veszélybe, mert az amerikai űrrepülőgépeket kivonják a szolgálatból. Ezért az űrállomás személyzetének rendszeres cseréje csak a Szojuzokkal oldható meg. A NASA 2014-ig szóló szerződéssel rendelkezik amerikai, európai, japán és kanadai űrhajósok szállítására az orosz űrhajókkal, ami – természetesen az orosz igényekkel együtt – lekötötte a Szojuzok teljes kapacitását.

A NASA szerződésének életbe léptével az oroszok kettőről négyre emelik az évente legyártandó, egyszerre három személy szállítására alkalmas Szojuz űrhajók számát. 2013-tól tehát már évi 5 repülést teljesítenek az ISS-re. Ez azt jelenti, hogy a hivatásos űrutazóknak fenntartott 12 hely helyett összesen 15 lesz elérhető. Elvben tehát évente akár háromszor egy-egy fizetős résztvevő is csatlakozhat a személyzethez. Az alkalmankénti egy hely ára nem nyilvános, de 30-40 millió amerikai dollár körülire becsülik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024