Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elsőre nem ment az olcsó dán magánrakéta
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2010.09.12 07:15.)

A Copenhagen Suborbitals cég rakétájának múlt vasárnapi bemutatkozása nem járt sikerrel. A következő próba valószínűleg a jövő év elejére tolódik.

Mint arról előzetesen beszámoltunk, a lelkes fiatal szakemberekből verbuválódott dán vállalkozás célja, hogy először kb. 30 km magasra juttassa saját fejlesztésű, a lehető legolcsóbb alkatrészekből összeállított HEAT-1X rakétáját. A rakéta csúcsára szerelt, Tycho Brahéról elnevezett, nyomás alatt álló kapszulát úgy alakították ki, hogy egy ember félig ülő, félig álló testhelyzetben épp hogy elférjen benne. Az eljövendő űrugrásokhoz a körkörös kilátást felül plexiablak biztosítja. Az első próbarepülésre embert természetesen nem szándékoztak indítani, csak megmérni, hogy mekkora terhelés érné a kapszulában utazó személyt.


A szuborbitális repülés vázlata. (Kép: Copenhagen Suborbitals)

A szeptember 5-én végrehajtott startkísérlet kudarcba fulladt, miután egy, a folyékony oxigént továbbítani hivatott szelep eltömődött. A visszaszámlálás végén csak egy füstfelhő jelent meg, a rakéta nem emelkedett fel. A beszámolók szerint a hiba oka végső soron egy hajszárító (!) volt. Ezt a legfeljebb 5000 Ft-nak megfelelő árú „alkatrészt” egy dán szupermarketből szerezték be, és feladata a szelep melegítése lett volna.


(Kép: Keld Navntoft / AFP / Getty Images)

Az indítást a Dániához tartozó Balti-tengeri sziget, Bornholm környezetéből, egy úszó platformról tervezték. Bár szeptember 17-ig engedélyezték a próbát, a Copenhagen Suborbitals a következő kísérletet feltehetőleg már jövőre halasztja.

Az emberutánzatot addig nem fogják valódi hús-vér utasra cserélni, amíg a rakéta üzembiztossá nem válik. A jelek szerint ez még eltart egy ideig, így a mindössze egy drágább személyautó árából megépített rakéta éles bemutatkozására még akár három évig is várnunk kell.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021